Zyban kopen om te stoppen met roken?

Zyban kopen is een mogelijkheid om te stoppen met roken. Dit stoppen met roken medicijn is te vergelijken met Champix, maar kent ook verschillen. Daarom besteed ik kort aandacht aan het verschil tussen Champix en Zyban. Onderstaand lees je informatie over het product en kun je Zyban online kopen. Verder lees je meer over het gebruik van Zyban alsmede de bijwerkingen en ervaringen van gebruikers.

Hoe werkt Zyban

Zyban bevat de werkzame stof bupropion. Het is een ontwenningsmiddel en tegelijkertijd heeft het ook de kenmerken van een antidepressivum. Zo werd de stof bupropion in de jaren 80 op de markt geïntroduceerd als middel tegen depressie. Het duurde tot 1997 voordat dit middel ook als medicijn tegen roken werd geïntroduceerd. De producent GlaxoSmithKline bracht het medicijn onder de naam Zyban op de medicijnmarkt.

Om goed te snappen hoe Zyban werkt is het belangrijk om ongeveer te weten welke invloed roken heeft op onze hersenen. De stemming van iemand wordt bepaald verschillende stofjes. Een van deze stofjes is dopamine. Roken verhoogd de hoeveelheid dopamine en zorgt voor een plezierig gevoel.

Een ander stofje dat geactiveerd wordt door het roken is Noradrenaline. Dit stofje zorgt er voor dat we ons alert en waakzaam voelen. Samen met de dopamine zorgen ze er voor dat iemand zich na een sigaret prettig voelt. Wanneer je stopt met roken mist het lichaam de (verhoogde) aanmaak van deze stofjes. Het gevolg is dat je trek krijgt in een sigaret.

De werkzame stof in Zyban (Bupropion) vermindert de behoefte aan zwel Noradrenline als Dopamine die door de hersenen worden afgegeven en bepalend zijn voor emoties en stemmingen. Dit maakt het makkelijk om te stoppen omdat je minder afkickverschijnselen ervaart.

Rokers hebben minder behoefte aan een sigaret en ervaren minder ontwenningsverschijnselen bij het gebruik van Zyban. Het is nu eenmaal zo dat als je lekker in je vel zit allerlei dingen, waaronder stoppen met roken, een stuk makkelijk gaan. Het roken geeft rokers een gevoel van genot. Wanneer je stopt met roken is er niets dat deze behoefte aan genot vervangt. Daar zal Zyban dus verandering in brengen.

Stoppen met roken is erg lastig. Roken is niet alleen een lichamelijke maar ook een psychologische verslaving. Besteed daarom aandacht aan beide aspecten als je wilt stoppen. Het is van groot belang dat je echt gemotiveerd bent om te stoppen met roken.

Hoe gebruik ik Zyban?

In de bijsluiter staat precies uitgelegd hoe je Zyban kunt gebruiken. Lees deze ook altijd eerst voor gebruik en raadpleeg je huisarts mocht je ergens over twijfelen.

Net als bij Champix bepaal je eerst de datum waarop je wilt stoppen met roken. Vervolgens start je zeven dagen voor de stopdatum met het gebruik van Zyban. Zo kan je lichaam alvast wennen aan de medicatie en zorgt het voor een optimale werking zodra je stopt met roken.

De eerste 6 dagen neem je 1 tablet per dag. Vanaf de 7e dag t/m einde kuur (7-9 weken) gebruik je 2x een tablet per dag (8 uur tussen de inname en niet vlak voordat je gaat slapen). Ben je na afloop nog niet gestopt dan kun je contact zoeken met je huisarts om advies te vragen over verdere behandeling. Voor een totale behandeling heb je dan ook circa 120 tabletten nodig.

De tabletten moeten in zijn geheel doorgeslikt worden met een glas water. Heb je last van je maag dan is het verstandig om de tabletten met wat voeding in te nemen. Dit hoeft overigens niet perse.

Indien je teveel hebt ingenomen is het aan te raden direct contact met de arts op te nemen.

Heb je een Zyban tablet vergeten haal dan deze niet in, maar wacht op het moment dat je normaal gesproken de volgende dosering zou nemen.

Zyban kan de effecten van alcohol versterken. Het is daarom aan te raden om voorzichtig te zijn met de combinatie van alcohol en Zyban.

Bijwerkingen Zyban

Elke geneesmiddel heeft bijwerkingen. Ook Zyban kent er een aantal. De bijwerkingen zijn opgenomen in de bijsluiter die je online kunt raadplegen als je Zyban wilt gaan kopen. Onderaan het artikel heb ik een link opgenomen naar de Zyban bijsluiter. 

De meest voorkomende bijwerking heeft betrekking op slaapproblemen. Ook angsten, concentratieproblemen, hoofd- en maagpijn komen vaak voor conform de bijsluiter. Maar zoals gezegd lees voor een compleet overzicht de bijsluiter.

In de Zyban bijsluiter staan een aantal situaties waarin Zyban niet mag worden gebruikt. Gebruik Zyban niet als je:

 • Allergisch bent voor een of meerdere ingrediënten die in het medicijn zijn verwerkt.
 • Andere medicatie gebruikt waarin de werkzame stof bupropion is verwerkt.
 • Last hebt van epilepsie of een aandoening die epilepsie veroorzaakt. Zelfs een voorgeschiedenis ten aanzien van toevallen is reden om Zyban niet te gebruiken.
 • Lijdt aan een eetstoornis of daaraan verwante aandoening.
 • Ernstige problemen hebt met de lever.
 • Een hersentumor hebt.
 • Een stevige drinker bent en je daarmee wilt stoppen of minderen.
 • Recentelijk bent gestopt met kalmerende middelen/medicatie ter behandeling van angststoornissen.
 • Last hebt van extreme stemmingswisselingen
 • Medicijnen gebruikt ter behandeling van depressies of de ziekte van Parkinson.
 • Zwanger bent of wilt worden.

Ook zijn er situaties waarin je extra voorzichtig dient te zijn met het gebruiken van Zyban. Dit zijn situaties waarin je regelmatig veel alcohol drinkt, een hoge bloeddruk hebt, diabeet bent of je een ernstige hoofdwond hebt (gehad).

Verder zijn er situaties waarin de kans op bijwerkingen toeneemt. Dit is het geval wanneer je lever- of nieraandoeningen hebt. Ook mensen die ouder zijn dan 65 hebben meer risico op bijwerkingen. Daarnaast is het oppassen als je psychisch niet stabiel bent en er sprake is van depressiviteit.

Bovenstaande lijst dient ter indicatie en niet als vervanging van de bijsluiter. Raadpleeg bij twijfel altijd eerst een (huis)arts.

Ervaringen met Zyban

Het is belangrijk dat je wel gemotiveerd bent om te stoppen met roken. Zyban is een hulpmiddel en kan de kans van slagen vergroten. Mensen ervaren de beste resultaten als ze het gebruik van Zyban combineren met actieve begeleiding.

Gemotiveerd zijn om te stoppen is ook hier een randvoorwaarde die bepalend is voor het al dan niet succesvol stoppen. Mensen zijn overwegend positief over het product. Mensen zeggen al in de 1e week geen zin meer te hebben in een sigaret. Dit geldt voor beginnende rokers maar ook voor mensen die al heel lang verslaafd zijn.

Wel geven mensen aan dat Champix een moderner middel is om te stoppen met roken. Door Champix heb je net als bij Zyban minder (snel) trek in een sigaret. Daarnaast heeft Champix ook het effect dat als je toch gaat roken je veel minder plezier zult beleven aan het roken en de nicotine.

Zyban kopen online – veilig en snel

Zyban kopen kan inmiddels helemaal online. Hiervoor is een recept van de huisarts niet nodig. Aan de hand van een door jou ingevulde korte medische vragenlijst beoordeelt een arts of Zyban voor jou geschikt en veilig is. De gestelde vragen komen overeen met die een huisarts aan jou zou stellen in een fysiek consult. Het is uiteraard van groot belang om de vragenlijst juist en volledig in te vullen.

Na goedkeuring van de arts wordt Zyban de volgende werkdag thuis bezorgd. Overigens kun je eenvoudig voorafgaand aan de bestelling zien wanneer je de Zyban zult ontvangen. Zoals gezegd heb je circa 120 Zyban tabletten nodig voor een volledige behandeling. Dit is afhankelijk van hoelang je de kuur gaat volgen.

Zyban kopen online

 

Gebruikte bronnen bij dit artikel over Zyban kopen

 

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt en gecontroleerd op 23 februari 2020.

Geef een reactie