Wat kun je doen tegen constipatie?

Iedereen die wel eens last heeft gehad van constipatie weet hoe vervelend dit kan zijn. Constipatie wordt ook wel obstipatie of verstopping genoemd. De stoelgang gaat dan moeizaam en hier wil je natuurlijk graag vanaf. Behalve behandeling met medicijnen zijn er ook veel natuurlijke middelen die de stoelgang kunnen bevorderen. Hieronder wat uitleg en opties op een rijtje, kijk vooral zelf wat voor jou werkt.

In dit artikel lees je

Wat is constipatie?

Bij constipatie gaat de stoelgang zeer moeilijk. Als ontlasting langer blijft zitten wordt het steeds harder, doordat er vocht aan wordt onttrokken in de dikke darm. Je kunt dan last krijgen van buikpijn of een opgezette buik.

We spreken dus van constipatie als je minder dan drie keer per week naar het toilet kan. Voor sommige mensen is dit eenmalig en bij anderen komt dit regelmatig voor. Als dit niet over gaat of als je opvallende klachten krijgt neem dan altijd even contact op met je huisarts.

Bestaat er zoiets als een ‘normale stoelgang’?

Ja en nee. De stoelgang is voor iedereen anders. De ene persoon gaat drie keer per dag naar het toilet, en een ander gaat maar 3 keer per week. Dit is allemaal normaal te noemen. We spreken van constipatie of verstopping als je minder dan drie keer per week ontlasting hebt.

Het is ook vervelend als jouw stoelgang opeens afwijkt van het normale patroon. Als jij meestal twee keer per dag naar het toilet gaat en het opeens twee dagen niet lukt, dan kun je hier al veel last van hebben. Wat voor een ander normaal is, hoeft dat voor jou niet te zijn.

Klachten bij constipatie

Naast buikpijn en een vol gevoel kun je ook last krijgen van andere klachten. Als je veel moeite moet doen voor je stoelgang dan kun je last krijgen van aambeien, scheurtjes of kloofjes. Als je darm erg vol zit kan er soms alleen erg dunne ontlasting langs de verstopping, je kunt daarom ook last hebben van diarree.

Ook gassen en winderigheid kunnen als klacht voorkomen. Soms heb je ook het gevoel dat je darmen niet helemaal leeg zijn na een toiletbezoek. Bij opvallende klachten zoals bloed en koorts, maar ook als klachten blijven aanhouden, is het belangrijk om even contact op te nemen met de huisarts.

Oorzaken van constipatie

Constipatie komt veel voor. Deze verstopping kan een medische oorzaak hebben, zoals ziekte of bijwerking van medicijnen. Het Prikkelbare Darm Syndroom kan zorgen voor verstopping of diarree. In veel gevallen heeft verstopping echter ook te maken met leefstijl.

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is hierbij de belangrijkste factor. Vezelrijke voeding heb je nodig voor een goede stoelgang. Lees in dit artikel meer over eiwitrijke voeding.

Ook genoeg drinken is hierbij van groot belang. Weinig beweging, onregelmatigheid en stress kunnen verder een rol spelen. Maar ook het negeren van aandrang zorgt dat ontlasting langer in de darm blijft zitten. Kortom, er zijn veel mogelijke oorzaken van constipatie. Gelukkig is er in veel gevallen wel verbetering in aan te brengen.

Kunnen psychische factoren een rol spelen?

Je hebt mensen die altijd en overal naar de wc kunnen gaan, en je hebt mensen die hier moeite mee hebben. Veel mensen maken liever geen gebruik van het toilet in de trein of andere openbare toiletten. Dit kan problemen opleveren, maar dat hoeft niet.

Zo komt het bijvoorbeeld vrij vaak voor dat iemand alleen thuis naar de wc wil of kan gaan, en hier bijvoorbeeld op het werk of op vakantie last van kan krijgen.

Aan het einde van je werkdag, als je net naar huis gaat, dan is dat niet zo’n punt, maar als je langer van huis bent dan kan het vervelender worden. Het kan zijn dat je helemaal geen aandrang krijgt op andere plekken dan thuis, maar het kan ook zijn dat je wel het gevoel hebt dat je moet, maar dit zoveel mogelijk probeert op te houden tot je thuis bent. Dit laatste is natuurlijk niet aan te raden. Je kunt het beste zoveel mogelijk meegaan met de natuurlijke aandrang en dit niet tegen proberen te houden.

Natuurlijke manieren om de stoelgang te verbeteren

Vezelrijke voeding is erg belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Nu is het over het algemeen goed om te kiezen voor een gevarieerde en gezonde voeding, waarin alles aan bod komt, maar bij een moeilijke stoelgang is het goed om extra te letten op voldoende groenten, fruit en volkoren producten.

Voedingsvezels zorgen voor een vol gevoel na het eten, maar houden ook vooral de ontlasting soepel. Voor dit effect moet je wel voldoende drinken, bij voorkeur water.

De vezels nemen het water op als een spons en zetten uit, wat zorgt voor soepele ontlasting. Sla het ontbijt niet over! Door een vezelrijk ontbijt komt de spijsvertering goed op gang. Ook lichaamsbeweging heeft vaak een positieve invloed. Door beweging blijven de darmen ook in beweging.

Je hoeft niet per se meteen bij een sportclub te gaan. Een klein rondje wandelen na het eten kan al veel doen. Een kleine verandering kan een groot resultaat teweeg brengen.

Verkrijgbare medicijnen

Het is mogelijk om zelf laxeermiddelen te kopen bij de drogist, zonder recept. Wees daar echter wel voorzichtig mee, want deze prikkelen vaak de darmwand. Vooral voor de lange termijn is dat waarschijnlijk niet de beste optie.

Voor bepaalde soorten thee met een laxerende werking geldt hetzelfde, hier is nog weinig over bekend. Bij klachten kan jouw huisarts je verder helpen. Hij of zij zal vaak eerst kijken naar mogelijke aanpassingen in je leef- en voedingspatroon. Daarna zal er verder worden gekeken naar andere mogelijkheden.

De arts kan jou medicijnen voorschrijven die niet direct laxeren, maar juist de ontlasting versoepelen. Hier moet je veel bij drinken. Dit zijn bulkvormers die je gerust voor lange termijn mag gebruiken, in tegenstelling tot laxeermiddelen. Laxeermiddelen, klysma’s en darmspoelingen werken alleen op korte termijn en zullen dan ook alleen in zeer specifieke gevallen worden voorgeschreven.

Online medicijnen bestellen tegen constipatie

Ben je niet in de gelegenheid om naar de huisarts te gaan? Of zijn er andere redenen waarom je liever online naar een oplossing zoekt voor constipatie? Inmiddels zijn er ook geneesmiddelen tegen constipatie online verkrijgbaar.

Je bestelt online bij een geregistreerde apotheek. Daarbij beoordelen EU geregistreerde artsen je aanvraag. Na goedkeuring ontvang je de medicijnen meestal al de volgende dag in huis.

Veel gebruikte medicatie tegen constipatie, obstipatie of verstopping zijn:

Movicolon

Movicolon wordt ook wel Movicol genoemd (vooral in het buitenland). Het is een geneesmiddel dat in poedervorm beschikbaar is. Movicolon is verpakt in zakjes en wordt gemengd met 125 ml water. Daarmee is Movicolon erg makkelijk in te nemen. Een tweetal weken 2 tot drie zakjes per dag innemen kan al een groot verschil maken. Naast constipatie wordt Movicolon ook gebruikt tegen fecale impactie.

Fybogel Mebeverine

Fybogel Mebeverine is vergelijkbaar met Movicolon. Het is een poedervorm dat gemengd wordt met water. Dit middel verhoogt het vezelgehalte in de darmen. Daarmee gaat Fybogel Mebeverine constipatie tegen en vermindert het de klachten.

De Fybogel Mebeverine wordt vooral gebruikt tegen het zogenaamde “prikkelbare darm syndroom” (PDS). Enerzijds worden de darmkrampen vermindert. Anderzijds zorgt dit geneesmiddel er voor dat je makkelijker van de ontlasting afkomt.

Online Movicolon of Fybogel Mebeverine bestellen

Soms heb je geen zin of tijd om langs de huisarts en apotheek te gaan. Inmiddels is het mogelijk om op een veilige, betrouwbare en makkelijke manier online de gewenste medicijnen te bestellen.

Online anti constipatie middelen kopen

 

Terug naar het complete overzicht met aandoeningen.

Geef een reactie