Wanneer hoofdroos je kopzorgen baart

Hoofdroos kan je serieuze kopzorgen opleveren. Als je een keer met je handen door je haren gaat dan is het heel normaal dat er af en toe wat schilfertjes op je schouders landen. Als je last hebt van roos dan is deze hoeveelheid echter bovengemiddeld. Iedereen kan hoofdroos krijgen; dit heeft niets te maken met hygiënische omstandigheden, zoals wel eens werd gedacht. Hoewel hoofdroos dus helemaal niet raar of vies is, kan het wel vervelend voelen en soms een schaamtegevoel veroorzaken. Gelukkig kun je er meestal wel iets aan doen. Lees hier verder wat hoofdroos precies is en wat je er zoal aan kunt doen.

Wat is hoofdroos precies?

Dat onze huid zich steeds vernieuwt is een bekend fenomeen, en dit geldt ook voor onze hoofdhuid. De huidcellen op ons hoofd delen zich constant en de oude huidcellen laten hierbij los; dit proces duurt bij de meeste mensen ongeveer drie tot vier weken. Als je last hebt van roos dan gaat dit proces echter veel sneller. Je huid laat meer en sneller dode huidcellen los. En terwijl deze dode huidcellen en kleine schilfertjes bij de meeste mensen nauwelijks zichtbaar zijn, zijn deze bij mensen met roos meestal groter en opvallender. De huidcellen vormen samen grotere schilfers die niet alleen op kleding maar soms ook al op de hoofdhuid zichtbaar zijn.

Roos wordt beschouwd als een vorm van seborrhoïsch eczeem. Eczeem is een symptoom waarbij vaak roodheid, zwelling, blaasjes, korstjes en schilfers te zien zijn. De specifieke vorm seborrhoïsch eczeem kan op meerdere plekken van het lichaam voorkomen, vooral in het gezicht, in de wenkbrauwen, in huidplooien, maar dus ook op de hoofdhuid en langs de haargrens. Het is onschuldig en niet besmettelijk, maar het kan wel jeuken. Hoofdroos bestaat ook in verschillende gradaties, de ene persoon kan er daarom meer last van hebben dan de andere.

Bij wie komt roos voor?

Iedereen kan roos krijgen. Bij mannen komt het iets vaker voor dan bij vrouwen en vaak begint het in de puberteit. Van de twintigers heeft ongeveer de helft roos, maar niet iedereen heeft er even veel last van. In de leeftijdscategorie van de jongvolwassenen zijn de klachten vaak het meest actief. Ook bij baby’s kan het voorkomen in de vorm van witte of geelwitte schilfers op het hoofdje, dit wordt dan berg genoemd. Bij baby’s verdwijnt het meestal ook vanzelf weer.

Hoe het nu precies komt dat de ene persoon roos krijgt en de ander niet, daar zijn nog veel onduidelijkheden over. Het is in ieder geval bekend dat een bepaald soort gist, die bij iedereen op de hoofdhuid voorkomt, een rol speelt. Ondanks dat iedereen deze gist heeft, reageert niet iedereen daar hetzelfde op; het lijkt daarom te maken te hebben met aanleg.

Bij mensen met roos is hierbij een ontstekingsreactie te zien. Deze reactie van het lichaam zorgt voor de bekende roodheid en schilfering. Verder wordt er gezegd dat de hoeveelheid talg die je aanmaakt, en de samenstelling van dit talg, van belang zijn. In de zomer blijken de klachten vaak minder te zijn, de zon heeft dus een positieve uitwerking. In de winter, bij lage temperaturen en gebruik van de verwarming, kunnen de klachten weer verergeren.

Hoe kun je hoofdroos behandelen?

Als je zelf roos hebt geconstateerd dan zijn er enkele dingen die je kunt doen. Probeer, ondanks de jeuk, vooral zo min mogelijk te krabben en probeer de huid rust te gunnen. Als je geen ernstige vorm van hoofdroos hebt kan het al verschil maken om je haar regelmatig te wassen met een milde shampoo, deze irriteert de gevoelige hoofdhuid niet. Door hierbij de hoofdhuid te masseren kan de schilfering verminderen. Zorg dat je de shampoo goed uitspoelt, achtergebleven shampooresten kunnen de huid irriteren.

Als een gewone milde shampoo niet voor verandering zorgt, of als je wat meer last hebt van roos dan zijn er ook de speciale anti-roos shampoos. Deze bevatten meestal het middel zinkpyrithion, waarvan bewezen is dat het goed werkt tegen roos. Deze shampoo gebruik je minimaal twee keer in de week. Masseer de shampoo in de hoofdhuid en laat deze eerst 5 minuten intrekken voordat je hem uitspoelt. Deze shampoos zijn zonder recept te krijgen bij de drogist of de apotheek, en soms ook wel in de supermarkt.

Het meest bekende merk is head & shoulders, maar er zijn ook andere varianten verkrijgbaar. Daarnaast is er bij apotheek en drogist ook shampoo verkrijgbaar met seleensulfide, dit is een medicinale shampoo die de aanmaak van talg vermindert en de gisten aanpakt. Bij deze aanpak was je het haar eerst met een gewone milde shampoo, daarna masseer je de shampoo met seleensulfide in. Deze laat je weer eerst 5 minuten inwerken voordat je het uitspoelt.

Wanneer moet je contact opnemen met een arts?

Als de klachten niet verminderen of als de klachten ernstiger zijn, denk hierbij aan vervelende ontstekingen van de huid of grotere, dikkere schilfering, dan kan het verstandig zijn om even contact op te nemen met de huisarts of dermatoloog. Er zijn dan middelen op recept verkrijgbaar die beter kunnen helpen bij jouw specifieke klachten.

Corticosteroïden staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze de ontsteking en jeuk verminderen. Een arts zal hier met jou naar kijken. Houd er wel rekening mee dat je niet kunt voorkomen dat hoofdroos terugkomt als je stopt met de behandeling. Het kan daarom goed zijn om af en toe een anti-roos shampoo te blijven gebruiken als onderhoudsdosis.

Terug naar het complete overzicht met aandoeningen.

 

Geef een reactie