Urge-incontinentie: wanneer het toilet bijna altijd te ver weg is

Urge-incontinentie staat beter bekend als ook aandrangsincontinentie. Bij urge-incontinentie is er plotseling sprake van een sterke aandrang tot plassen. Deze aandrang kan niet onderdrukt worden. Het gevolg is dat iemand ongewild urine verliest zonder op tijd het toilet te bereiken. Dit variëren van veel tot weinig urine. Deze aandoening komt vooral voor bij mensen van boven de 60 jaar. Het is ontzettend vervelend als je er zelf mee te maken hebt. Daarom hier uitleg over urge-incontinentie en de mogelijkheden voor behandeling.

Onze blaas en incontinentie

Om incontinentie beter te begrijpen is het handig om te weten hoe onze blaas werkt. De urineblaas is een bolvormig orgaan dat de urine tijdelijk opvangt. De nieren produceren urine en de urine gaat via de twee urineleiders naar de blaas.

De kringspier sluit de blaas af. Ook het aanspannen van de bekkenbodemspieren zorgt dat de blaas gesloten blijft. Zodra de blaas voller begint te raken gaan er signalen naar de hersenen. Zodra deze signalen de hersenen bereiken heb je normaal gesproken nog genoeg tijd om naar het toilet te gaan. Eenmaal op het toilet ontspannen de spieren zich verlaat de urine via de plasbuis het lichaam.

Als kleine kinderen leren we om controle te krijgen over onze blaas. Baby’s en peuters kunnen dit nog niet beheersen, daarbij gaat het vanzelf.

Op een gegeven moment begint de zindelijkheidstraining en wordt getraind om aan te voelen wanneer het tijd is om naar het toilet te gaan. Op een enkel ongelukje na gaat het vanaf de kleuterleeftijd dan goed. Daarna neemt de controle over de blaas steeds verder toe.

Als het niet direct uitkomt dan ben je in staat om de urine nog even op te houden. Om uiteenlopende redenen werkt dit bij mensen met urge-incontinentie niet meer zoals het hoort.

Bij urge-incontinentie moet je ongeveer meteen naar het toilet zodra je de eerste aandrang voelt. Vaak lukt het hierbij niet om de urine op te houden en is er te weinig tijd om het toilet te bereiken.

Naar schatting hebben ruim 700.000 Nederlanders last van urine incontinentie. Urge-incontinentie is een vorm van urine incontinentie.

Twee soorten urine incontinentie

Er bestaan grofweg twee hoofdvormen van urine incontinentie.

De eerste vorm betreft de zogenaamde stress urine incontinentie (SUI). De oorzaak van deze variant ligt vaak in een verzakking van de urethrale sfincter of schade daaraan. Vaak het gevolg van een zwangerschap (bevalling), obesitas, een operatie of ongecontroleerde spasmen.

De tweede vorm betreft de zogenaamde aandrangs incontinentie (UUI), waaronder de urge-incontinentie. Kenmerk van deze variant is een overactieve blaas. De spieren omtrent de blaas spannen zich met extra kracht aan daardoor er plotseling grote aandrang en ook urineverlies kan optreden.

Het is altijd verstandig om eerst op zoek te gaan naar onderliggende oorzaken van de incontinentie. Door de oorzaak weg te nemen los je het probleem meestal op. Soms is dit niet mogelijk en is het daarom verstandig te kiezen voor een andere oplossing. Bijvoorbeeld in de vorm van medicijnen. Maar daarover later in dit artikel meer.

Urge-incontinentie: de oorzaken en problemen

Iedereen kan last krijgen van urge-incontinentie. Het komt echter vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hoewel een concrete oorzaak niet altijd aan te wijzen is, zijn er wel enkele oorzaken bekend. Denk hierbij aan:

 • Blaasontsteking of urineweginfecties
 • Een extra prikkelbare of hyperactieve blaas
 • Medicijngebruik
 • Problemen met de bekkenbodemspieren
 • Hersenbeschadiging of zenuwbeschadiging

Wat de onderliggende oorzaak ook is, het kan heel vervelend zijn als je last hebt van urge-incontinentie. Voor veel mensen komt er een beetje schaamte bij kijken en is het lastig om dit te bespreken.

Sommige mensen gaan situaties uit de weg waarvan ze weten dat het lastig is om een toilet te bezoeken. Hier kan uit voortkomen dat mensen minder ver of helemaal niet meer van huis gaan. Dit is uiteraard bij iedereen anders en niet iedereen heeft hier evenveel last van.

Als je hier zelf last van hebt of dit merkt bij iemand in je omgeving dan kan het al veel schelen om het bespreekbaar te maken. Een huisarts kan meestal verschillende mogelijkheden aandragen om hier aan te werken. Gelukkig zijn er ook oplossingen voor urge incontinentie.

Oplossingen voor urge-incontinentie

Als je merkt dat je last hebt van urge incontinentie dan is het goed om met de huisarts te praten over de mogelijkheden. De huisarts kan je misschien doorverwijzen naar een uroloog, incontinentieverpleegkundige of een andere specialist.

Het kan niet altijd volledig worden verholpen, maar vaak kan er wel verbetering in worden aangebracht. De volgende methoden van behandeling worden vaak gebruikt:

 • Blaastraining

Hierbij wordt getraind om de blaasfunctie te verbeteren en kunnen patronen worden aangepast. Hierbij wordt vaak, onder andere, geoefend om urine langer op te houden, zodat de blaas hier aan kan wennen. De blaastraining is vaak de eerste stap in de behandeling.

 • Levensstijl aanpassingen

Afvallen kan in sommige gevallen wenselijk zijn, omdat overgewicht blaasproblemen kan verergeren. Ook het verminderen van cafeïne en alcohol kan een positieve invloed hebben.

 • Bekkenbodemtherapie

Een speciaal getrainde fysiotherapeut kan jou leren om bewuster de bekkenbodemspieren te gebruiken en hun functie te verbeteren.

 • Elektrostimulatie

Hierbij wordt door lichte prikkeling van de bekkenbodemspieren de spanning van de blaas verminderd.

 • Operatie

Hiervoor zal pas worden gekozen als de andere manieren niet of niet voldoende werken. Er zijn meerder manieren om incontinentie operatief aan te pakken, de arts zal dit altijd met jou bespreken.

 • Botox

Dit kan worden gebruikt om de activiteit van de blaas te verminderen. Het effect van botox is altijd tijdelijk.

 • Incontinentiemateriaal

Dit absorberend materiaal is er in veel verschillende vormen. Het is er voor mannen en voor vrouwen, in verschillende maten, voor veel en weinig urineverlies. Dit is niet zozeer een behandeling of oplossing, maar dient meer als zekerheid voor jezelf. Het kan een gevoel van veiligheid geven, zeker wanneer je de deur uit gaat.

Voor iedereen zijn er dus wel mogelijkheden om te proberen. Ook als het niet volledig kan worden opgelost dan kan er vaak wel verbetering worden aangebracht. Praat met je arts over de beste opties voor jouw situatie.

Medicijnen kopen tegen urge-incontinentie

Als de eerste optie(s) zoals blaastraining niet voldoende effect hebben dan kunnen medicijnen tegen urge incontinentie een oplossing zijn. Men noemt dit het behandelen met anticholinergica. De incontinentiemedicijnen zorgen er voor dat de blaas minder wordt geprikkeld. Hierdoor zal minder urineverlies optreden.

Inmiddels is het mogelijk om urine-incontinentie medicijnen online te kopen. Er is geen bezoek aan de huisarts nodig om toch een via recept de medicijnen te krijgen. Verder is het eenvoudig om herhaalrecepten te krijgen. Dit alles op een veilige en verantwoorde manier geheel online. Hieronder volgt meer informatie over de beschikbaar medicijnen tegen urine-incontinentie.

Vesicare

Vesicare staat ook wel bekend als Solifenacin Succinate en behoort tot de geneesmiddelengroep van anticholinergica. Het receptplichtige medicijn

Vesicare is ontwikkeld om urine-incontinentie tegen te gaan. Dit door er voor te zorgen dat de bekkenbodemspieren zich niet meer onnodig/ongewenst aanspannen. Hierdoor verlaagd de druk op de blaas en hoef je minder vaak te urineren. Daarnaast is er minder kans op urine verlies tijdens het hoesten, niezen en lachen. Dit medicijn is binnen de EU goedgekeurd en mag op recept worden uitgeleverd door geregistreerde apotheken.

Standaard gebruik je de Vesicare medicijnen eenmaal daags (5 mg). Dit gedurende een bepaalde periode. In overleg met de huisarts kan de dosering eventueel worden verhoogd naar twee keer per dag.

 

Detrusitol

Het medicijn Detrusitol kopen kan een goede oplossing zijn voor urine-incontinentie problemen zoals de urge variant. De Detrusitol medicatie gaat namelijk de oorzaak tegen van de urge-incontinentie, namelijk een overactieve blaas.

Detrusitol is effectief doordat het relevante signalen onderschept tussen de hersenen en de spieren rondom de blaas. Hiermee voorkomt Detrusitol dat de blaas zich onnodig samentrekt en daarmee ook het ongewenste urineverlies tegengaat.

Detrusitol kopen kan inmiddels online via onze samenwerkingspartner. Het is een recept plichtig medicijn waardoor er eerst een online korte medische vragenlijst ingevuld moet worden. Op basis van de vragenlijst beoordeelt een arts de aanvraag en schrijft deze al dan niet het recept uit. Op basis van het recept kan levering van Detrusitol plaatsvinden.

 

Terug naar het complete overzicht met aandoeningen.

 

Geraadpleegde bronnen:

https://www.tena.nl/mantelzorg/incontinentie-en-aanverwante-zaken/wat-is-incontinentie/vormen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15964133?dopt=Abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10797583

https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-incontinentie-voor-urine-bij-vrouwen

Geef een reactie