Stoppen met roken nicotinepleisters

Wat is er nu meer frustrerend dan te willen met stoppen met roken maar het elke keer zien mislukken? Vaak lukt het mensen om te stoppen door hulpmiddelen te gebruiken. Een van deze hulpmiddelen zijn nicotinepleisters. Stoppen met roken is voor iedereen anders. Hoewel voor de meeste mensen de cold turkey methode het beste werkt kan dit voor jou wel anders zijn. Wellicht geven nicotinepleisters jouw net dat duwtje in de rug dat nodig is om definitief te stoppen.

Hoe werkt stoppen met roken door middel van nicotinepleisters

Roken is op meerdere manieren verslavend. Een van de stoffen in een sigaret is nicotine. Deze nicotine heeft een verslavende werking en valt net als cocaïne en cafeïne onder de zogenoemde genotsmiddelen. Nicotine is verslavend omdat er ontwenningsverschijnselen ontstaan zodra de nicotine in het lichaam is uitgewerkt.

Nicotine is verslavend. Het gaat de aanmaak van cellen die ons lichaam tegen ziekten beschermen tegen. De nicotine is daarmee niet direct schadelijk voor het lichaam maar ook zeker niet gezond. Het is daarom belangrijk om het nicotinegebruik af te bouwen om van de verslaving af te komen [4].

Nicotinepleisters plak je op het lichaam. Vervolgens geven deze nicotinepleisters gedurende een langere periode nicotine af aan het lichaam. Dit gaat via het bloed.

Doordat het lichaam nicotine binnenkrijgt via de pleisters bestaat er geen lichamelijk behoefte om te roken. Er is immers geen nicotinetekort.

Dit betekent overigens niet dat je geen zin meer hebt in een sigaret. De geestelijke verslaving aan roken blijft. Ook als je nicotinepleisters gebruikt. Het is daarom belangrijk dat je gemotiveerd bent om te stoppen met roken. Anders zal dit ook met het gebruik van nicotinepleisters niet gaan lukken.

Lees voor meer informatie over stoppen met roken dit artikel.

Gebruik van stoppen met roken nicotinepleisters

Veel mensen die willen stoppen maken gebruik van nicotinevervangende middelen en geneesmiddelen. Op basis van 2014 data gebruikte 22% nicotinevervangende hulpmiddelen of geneesmiddelen [2]. Hieronder vallen nicotinepleisters maar ook geneesmiddelen als Champix of Zyban. Het Trimbos Instituut geeft aan deze vorm van ondersteuning als effectief te beschouwen op basis van een meta-analyse uit 2014 [1].

Een andere grote groep gebruikte andere hulpmiddelen (19%). Denk hierbij bijvoorbeeld aan de e-sigaret.

De beste nicotinepleisters zijn die van NiQuitin en Nicotinell. Het fijne aan NiQuitin en Nicotinell is dat ze in verschillende zwaartes verkrijgbaar zijn. Een kuur is zodanig opgebouwd dat het nicotinegebruik langzaam wordt afgebouwd. Op deze manier heb je weinig tot geen lichamelijke afkickverschijnselen.

Ontwenningsverschijnselen die vaak voorkomen

Ervaar je ondanks het gebruik van nicotinepleisters lichamelijke afkickverschijnselen dan is het aan te raden de dosis te verhogen. Afkickverschijnselen kunnen zijn:

 • Irritatie
 • Slaap stoornissen
 • Ongeduld
 • Moeite met concentreren

Het kan ook zijn dat de dosis voor jou te hoog is. Dit kun je merken als zich een van de volgende verschijnselen voordoet:

 • Misselijk, overgeven, zere buik en dunnen ontlasting
 • Veel speeksel
 • Zweten
 • Hoofdpijn en duizeligheid
 • Zwak en futloos gevoel

De ontwenningsverschijnselen zijn gebaseerd op een lijst van het Trimbos Instituut [3].

Hoe lang nicotinepleisters gebruiken

Een nicotinepleister kuur mag niet langer dan 6 maanden duren. De gemiddelde kuur duurt circa 3 maanden. Dit is de tijd die ook nodig is om een gedragsverandering te realiseren. Wil je langer doorgaan dan is overleg met de huisarts noodzakelijk. Voor de meeste rokers geldt dat er verschillende stappen in de kuur zijn te onderscheiden.

In onderstaande tabel kun je zien met welke dosering je het beste kunt beginnen. Dit is namelijk afhankelijk van de mate van nicotineverslaving. Als richtlijn wordt vaak het aantal sigaretten dat je per dag rookt gehanteerd.

Rook je meer dan 20 sigaretten per dag dan start je de eerste 3 tot 4 weken met dagelijks een pleister van 21 milligram. Vervolgens stap je over naar stap 2 en gebruik je 3 tot 4 weken de 14 mg pleisters. Als afsluiter gebruik je de laatste 3 tot 4 weken de pleisters van 7 milligram. Dit is voor zowel NiQuitin als Nicotinell het geval. Op deze manier bouw je het nicotinegebruik langzaam af.

Nicotinepleisters en nicotinezuigtabletten combineren

Sommige mensen vinden het niet prettig om een pleister te dragen. Dit ondanks het feit de meeste pleisters inmiddels zijn doorontwikkeld zodat ze bijna niet meer zichtbaar zijn.

Vaak worden nicotinezuigtabletten in combinatie gebruikt met de nicotinepleisters. Dit is vooral het geval bij de zwaar verslaafde rokers. Door de combinatie van pleisters en nicotinezuigtabletten wordt het effect versterkt.

De combinatie kan zo’n 3 tot 4 weken worden gevolgd. Het is belangrijk om na 3 tot 4 weken de nicotinedosering af te bouwen. In geval van gecombineerd gebruik kan dit door allereerst het gebruik van de nicotinezuigtabletten af te bouwen.

In onderstaand schema kun je zien welke combinatie als richtlijn geldt:

dosering nicotinepleisters

Lees voordat je start met de nicotinepleisters en/of zuigtabletten altijd eerst de bijsluiter door.

Stoppen met roken nicotinepleisters en zuigtabletten online kopen

Wil je stoppen met roken doormiddel van nicotinepleisters dan kun je die eenvoudig online kopen.  De twee meest bekende soorten nicotinepleisters zijn die van NiQuitin en Nicotinell. Het zijn allebeide kwalitatief hoogwaardige pleisters waardoor er geen verschil in kwaliteit bestaat.

Als hulpmiddelen zoals nicotinepleisters niet helpen dan zijn er nog andere middelen beschikbaar. Een van de hulpmiddelen waarmee al veel mensen gestopt zijn met roken is Champix. Het medicijn Champix is ook online verkrijgbaar. In dit artikel over Champix lees je alles over dit medicijn en kun je zelf bepalen of dit jou wellicht kan helpen bij het stoppen.

Gebruikte bronnen bij dit artikel over nicotinepleisters

 1. https://www.rokeninfo.nl/professionals/stoppen-met-roken1/hulpmiddelen/nut-en-effectiviteit
 2. https://www.trimbos.nl/docs/21388531-6303-48f7-9a47-51898fb427df.pdf
 3. https://www.rokeninfo.nl/publiek/info-over-stoppen/welke-ontwenningsverschijnselen-kan-ik-krijgen
 4. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nicotine

Dit artikel is voor het laatst gecontroleerd en bijgewerkt op 23 februari 2020.

Geef een reactie