Stoppen met roken middels de e-sigaret

e-sigaret

Dat de afgelopen jaren de e-sigaret trend flink toegenomen is dat was al langer duidelijk, kijk op straat om je heen en je komt regelmatig iemand tegen die aan het dampen is. De trend omtrent de e-sigaret is een trend die een reden heeft, consumenten zijn gaan inzien dat een tabak sigaret zeer schadelijk is voor de gezondheid.

Wat is een e-sigaret

Een e-sigaret is eenvoudig uitgelegd een elektrisch apparaatje dat door middel van een verwarmingselement een nicotine oplossing verdampt. Deze nicotine oplossing wordt ook wel e-liquid genoemd.

Als e-liquid verdampt is kan deze door de damper worden geïnhaleerd met als gevolg dat de nicotine in de bloedbaan terecht komt, en de damper voorzien wordt in zijn nicotine behoefte.

Soorten e-sigaretten

E-sigaretten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en soorten, er is werkelijk voor iedereen wel een geschikte e-sigaret. Er zijn e-sigaretten voor beginners en voor ervaren dampers, ook zijn deze verkrijgbaar in verschillende prijs klasse met verschillende mogelijkheden.

Zo bestaan er e-sigaretten waar je niets aan kan afstellen, dat zijn veelal de pen-vormige e-sigaretten, deze zijn bedoeld voor de startende damper. Helaas worden deze vaak een aantal weken gedampt en dan stoppen de meeste beginnende dampers ermee. Of ze gaan opzoek naar een andere e-sigaret, deze penvormige e-sigaretten produceren helaas niet veel damp.

Dan heb je ook nog de zogenoemde modboxes, dat zijn de e-sigaretten met een dikke batterij, deze zijn veelal vierkant. Ook deze zijn verkrijgbaar in vele verschillende prijs klasse, bij deze e-sigaretten kun je het voltage of wattage verhogen waardoor de e-sigaret meer damp produceert. Ook de temperatuur van de damp kun je vaak aanpassen waardoor deze iets anders gaat smaken, en heating coils monteren met verschillende weerstanden.

Voordelen gebruik e-sigaret

Het dampen van een e-sigaret brengt veel voordelen voor de damper met zich mee. Dat is ook direct de reden waarom de e-sigaret zo een succesvolle trend geworden is. Het zijn vooral voordelen op de kosten en de gezondheid van iemand die voorheen tabak sigaretten gerookt heeft.

Het dampen van een e-sigaret is ruim 80% goedkoper dan het roken van een tabak sigaret. In deze berekening is de aanschaf van een e-sigaret ter waarde van €35 mee genomen. Het is even investeren zodat je kunt starten met dampen, maar als je eenmaal alle spullen hebt profiteer je direct van de voordelen.

Het onderhoud van een e-sigaret kost maar circa €5 per maand, een flesje e-liquid van 10ml kost €4,95 en is vergelijkbaar met 120 sigaretten. En goede e-sigaretten zijn al verkrijgbaar vanaf €19,95.

Daarbij komt nog eens dat iemand die een e-sigaret dampt circa 3500 minder schadelijke stoffen binnen krijgt dan iemand die een tabak sigaret rookt. In een e-sigaret vindt je geen teer terug en ook vindt er geen verbranding plaats. Hierdoor krijgt de damper geen koolstofmonoxide en stikstofmonoxide binnen. Kortom het dampen van een e-sigaret is beter voor je conditie en gezondheid.

Er zijn ook tegenstanders van de e-sigaret, al zijn ze wel in de minderheid. De argumenten die tegenstanders aandragen zijn vooral gebaseerd op twijfels. Ook vinden tegenstanders dat de e-sigaret voor jongeren een opstap kan zijn naar het ‘echte’ roken. Vaststaat echter dat de e-sigaret vele malen gezonder is dan het roken van sigaretten.

Wat zijn jouw ervaringen met de e-sigaret?

Geef een reactie