Soa top 10, tips en info over de soa zelftest

SOA staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Ze ontstaan meestal door besmetting via onveilige seks. Gelukkig zijn de meeste soa’s prima te behandelen, maar daarvoor moet je er wel op tijd bij zijn. Er zijn echter ook soa’s die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Ook kan het niet tijdig behandelen van een soa leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals onvruchtbaarheid en leverkanker. Daarbij geldt dat niet alle soa’s direct leiden tot klachten en dat maakt het extra verraderlijk. In dit artikel meer over soa’s en de soa top 10.

Een soa kun je oplopen door bloed en onbeschermde seks

Bacteriën en virussen zijn de oorzaak van een soa. Deze bacteriën en virussen kunnen voorkomen in:

 • (Menstruatie)bloed
 • Voorvocht en sperma
 • Vagina vocht
 • Blaasjes en zweertjes in de slijmvliezen van de penis, vagina, keel, mond en anus.

Door onveilige seks te hebben kun je een soa oplopen. Hierbij maakt het niet uit of de seks vaginaal, oraal of anaal plaatsvindt. Zelfs seksspeeltjes kunnen een soa veroorzaken. Specifieke soa’s zoals Hepatitis B en HIV zijn overdraagbaar via bloed.

Een soa is niet altijd te herkennen, wees alert op deze indicaties

Vanwege het feit dat een SOA lang niet altijd direct resulteert in (herkenbare) klachten hebben sommige mensen een soa zonder dat ze het weten. Het komt dan ook best vaak voor dat een soa door onwetendheid wordt overgedragen.

Een soa en de soa top 10 kun je onder andere herkennen aan geïrriteerde geslachtsdelen. Denk hierbij aan jeuk en irritatie. Ook pijn aan de geslachtsdelen kan een indicatie zijn. Hieronder heb ik een overzicht voor je gemaakt met soa-indicaties en deze gelden ook voor de soa top 10 (bron #2).

 • Buitengewone afscheiding. Dit kan betekenen dat je meer afscheiding hebt, dat de afscheiding sterker ruikt of een andere kleur heeft.
 • Zweren, wratten, blaasjes. Deze kunnen voorkomen op de penis, eikel, schaamlippen en vagina maar ook rondom de anus.
 • Bloedverlies uit de vagina na seks. Als er na de seks bloed uit de vagina komt kan dit een indicatie zijn. Dit wordt ook wel contactbloeding genoemd.
 • Bloedverlies terwijl je niet ongesteld bent.
 • Pijnlijke en/of rode balzak.
 • Pus of vocht uit de penis (plasbuis). De welbekende druiper kan er op duiden dat je een soa hebt.
 • Pijnlijke onderbuik (vrouwen). Buikpijn is natuurlijk een klacht dat veel oorzaken kan hebben. Pijn in de onderbuik kan ook een indicatie zijn.
 • Afscheiding uit de anus, pijnlijke anus.
 • Jeukende geslachtsdelen en anus.
 • Opgezette klier(en) in de lies.
 • Branderig gevoel.
 • Beestjes in de vorm van schaamluis.

Wat veel mensen niet weten is dat een SOA zich ook kan uiten in de vorm van een oogontsteking. Een oogontsteking wat leidt tot branderig, prikkend of zanderig gevoel. Meestal gaat het maar om 1 oog (bron #3). Dit kan duiden op de SOA chlamydia.

Zoals je ziet zijn er een scala aan klachten die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een soa. Wil je het zeker weten doe dan een SOA zelftest (bron #2). Ook als je extra risico loopt is het verstandig om regelmatig een test te doen (bron #1, bron #2).

Soa top 10, oorzaken en klachten

Hieronder een overzicht van de soa top 10. Ik geef kort aan hoe ze veroorzaakt worden. In latere artikelen zal ik verder ingaan op de betreffende soa’s uit de soa top 10 (bron #4).

1.     Hepatitis B

Deze soa vorm is overdraagbaar via het bloed. Daarvoor hoef je dan ook geen seks te hebben. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door gebruik van eenzelfde scheermesje als de besmette persoon. Ook tattoos en piercings waarbij de hygiëne voorschriften niet worden nageleefd kunnen een veroorzaker zijn. Klachten ontstaan meestal pas 2 – 3 maanden na besmetting.

Naast de bekende soa klachten kenmerkt hepatitis B zich ook door vermoeidheid, koorts, spierpijn, gewrichtspijn en huidafwijkingen. Behandel je Hepatitis B niet dan kan dit leiden tot leverkanker en blijvende leverschade (bron #4).

2.     Chlamydia

De soa Chlamydia komt veel voor bij jongeren en leidt meestal pas na enkele weken tot zichtbare / merkbare klachten. Je krijgt het door onveilige vaginale of anale seks. Daarmee is Chlamydia erg verraderlijk en makkelijke overdraagbaar. Het is de soa die het vaakst voorkomt in Nederland.

Een Chlamydia infectie die niet behandeld wordt kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s zoals chronische buikpijn en verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen (bron #4).

3.     Herpes genitalis

Herpes genitalis kun je krijgen door contact met besmette slijmvliezen in de mond, penis, vagina of anus. Het is echter ook overdraagbaar via een koortslip, waterpokken of gordelroos. Medicatie kan verlichting geven bij klachten als gevolg van Herpes Genitalis. Het virus blijft echter voor goed achter in je lichaam. Dit kan er toe leiden dat de Herpes aanvallen terugkomen. De aanvallen gaan vaak gepaard met pijn bij plassen en poepen, koorts, klieren in de liezen die opzetten en pijnlijke blaasjes en zweertjes (bron #4).

4.     HIV & Aids

Je kunt HIV krijgen via bloed, sperma, vagina vocht en zelfs door moedermelk. Dit verklaart waarom jonge kinderen al besmet kunnen zijn met het HIV virus. De begin klachten zijn te vergelijken met griep verschijnselen alleen houden de klachten veel langer aan. Is een griep meestal na een week over, HIV klachten kunnen tot wel 6 weken aanhouden.

HIV is goed te behandelen door permanente medicatie maar op dit moment nog niet te genezen. Onveilige seks is de belangrijkste veroorzaken van HIV. Door HIV niet te behandelen zal je afweersysteem aangetast worden en kun je uiteindelijk de diagnose aids krijgen. Dit betekent dat je van het de kleinste infectie al ziek kunt worden (bron #4).

5.     Syfilis

Syfilis krijg je via onveilige seks (oraal, vaginaal en anaal). De eerste klachten ontstaan na 2 weken of tot 3 maanden later. Syfilis uit zich in een hard (pijnloos) zweertje op de besmette plek. Soms komt het voor dat de klieren in de buurt van het zweertje opgezet zijn. Het zweertje verdwijnt vanzelf, de besmetting niet. Wordt Syfilis in dit stadium niet behandeld dan gaat het virus over naar fase 2. (bron #4)

De 2e fase van de besmetting kenmerkt zich door vage klachten zoals vermoeidheid, haaruitval, verminderd zicht. Ook deze klachten verdwijnen weer, maar de besmetting blijft achter en gaat over naar fase 3. Je kunt dit voorkomen door de soa te behandelen (bron #4).

De 3e fase kan zich tot wel jaren later pas uiten. De klachten zijn serieus want onbehandelde Syfilis kan leiden tot:

 • Psychische klachten
 • Verlamming
 • Beschadiging van botten en bloedvaten
 • Hartbeschadiging

Aangezien de fase 1 en 2 soms ongemerkt voorbijgaan is het heel belangrijk om bij twijfel direct te testen (bron #4).

6.     Trichomonas

Trichomonas is een soa uit de soa top 10 die wordt veroorzaakt door de gelijknamige parasiet. Deze parasiet komt voor in de vagina en plasbuis van zowel de man als de vrouw. Onbeschermd seksueel contact kan Trichomonas veroorzaken. Het is over het algemeen een vrij onschuldige soa die niet zo vaak voorkomt in Nederland (bron #5).

7.     Gonorroe

Gonorroe is een soa die veroorzaakt wordt door de gelijknamige bacterie (neisseria gonorrhoea) als gevolg van onveilige seks. Het bacterie is overdraagbaar via de slijmvliezen in de keel, penis, vagina en anus. Het is een super besmettelijke bacterie. Je kunt Gonorroe herkennen aan de algemene soa klachten zoals eerder omschreven. Soms merk je er niets van en toch kan Gonorroe vervelende tot ernstige gevolgen hebben. Denk aan ontstekingen zoals van de bijbal (erg pijnlijk) en de eileiders in de buikholte van vrouwen. Behandel je Gonorroe niet dan bestaat het risico op onvruchtbaarheid (bron #4).

8.     Schaamluis

Schaamluis is een soa als deze veroorzaakt wordt door onveilige seks. Het is vooral vervelend maar de luizen vormen geen gevaar voor je gezondheid. Het uit zich na een aantal weken doordat je jeuk krijgt op de besmette plek (bron #4).

9.     Genitale wratten

Genitale wratten zijn niet echt een soa maar meer het gevolg van het HPV en HIV virus. Het komt veel voor in Nederland. Cijfers geven aan dat jaarlijks 25.000 keer de diagnose wordt gesteld. Behandeling werkt lang niet altijd. De wratten zijn onschuldig en verdwijnen na verloop van tijd vanzelf. Dit kan echter wel jaren duren (bron #4).

10.    Humaan Papilloma Virus

Hoewel het Humaan Papilloma Virus (beter bekend als: HPV) minder vaak voorkomt wil ik deze variant nog wel even noemen. Dit omdat deze variant heel makkelijk overdraagbaar is. HPV kan behalve door seks ook overgedragen worden door vingers en zelfs door beddengoed en handdoeken die besmette schaamluis bevatten.

HPV kan ernsitge gevolgen hebben voor je gezondheid, zo kan HPV baarmoederhalskanker veroorzaken (bron #5).

Tips om een soa te voorkomen

De beste tip om te voorkomen dat je besmet raakt is om geen onveilige seks te hebben. Heb je wel onveilige seks gehad test dan zo snel mogelijk of je geïnfecteerd bent of niet.

Pas als je een langere tijd een monotone relatie hebt en je allebei geen soa hebt is het te veilig om over te stappen op onveilige seks (bron #5).

Erectiemiddelen zoals Viagra hebben geen relatie met het krijgen van een SOA zoals in sommige artikelen wel wordt gesuggereerd. Voor meer informatie over de belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen vind je in dit artikel.

Test veilig, eenvoudig en discreet of je een SOA hebt

Een soa kan verregaande gevolgen hebben voor je gezondheid vooral als er geen tijdige behandeling plaatsvindt. Wees er daarom op tijd bij en test direct of je een soa hebt. Met de test weet je het zeker.

Via de website van soaaids.nl kun je zelf op een betrouwbare manier bepalen welke soa zelftest in jouw situatie passend is (zie bron #1).

Gezien de enorme gezondheidsrisico’s is er reden genoeg om jezelf direct te testen als zich indicaties voordoen. Zelfs als je onveilige seks hebt gehad kan het geen kwaad om je direct te testen. Het kan makkelijk gebeuren dat je een soa niet herkent omdat er geen indicaties zijn.

Terug naar het complete overzicht met aandoeningen.


Gebruikte bronnen bij dit artikel over SOA’s

 1. Hulpmiddel voor bepalen juiste SOA zelftesten van soaaids.nl.
 2. Symptonen van SOA’s herkennen (soaaids.nl).
 3. Oogontsteking door chlamydia
 4. De thuisarts over de vraag of je wellicht een SOA hebt.
 5. De NHG standaard over SOA’s

Dit artikel is voor het laatst gecontroleerd en bijgewerkt op 18 juli 2019.

Geef een reactie