Snel afvallen dieet – 4 kilo per week afvallen

Een snel afvallen dieet omdat je helemaal klaar bent met de overtollige kilo’s? Erg verstandig want snel afvallen is beter dan langzaam afvallen. In dit artikel vind je de bewijzen en help ik jou op weg met snel afvallen. Uiteraard met als uiteindelijke doel een gezonder lijf.

Het bewijs: Snel afvallen werkt beter dan langzaam afvallen

Er wordt veel geschreven over afvallen. Er is veel goede informatie te vinden maar er zijn ook veel onzin verhalen te lezen. Een veel voorkomend misverstand is dat snel afvallen niet gezond is. Snel afvallen zou leiden tot slechte lange termijn resultaten. Zelfs het voedingscentrum stelt dat het beter is om langzaam af te vallen. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit niet klopt.

Uit een onderzoek dat ik las in ‘The New England Journal of Medicine’ blijkt dat snel afvallen juist beter werkt dan langzaam afvallen. Uit een analyse van beschikbare wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat personen die in de eerste periode (2 tot 4 weken) het meest zijn afgevallen ook de betere lange termijn resultaten hebben.

Start daarom met een snel afvallen dieet is dan ook een goed begin! Uiteraard is “te” snel afvallen niet gezond. Overal waar “te” voor staat is vaak niet gezond. Kies daarom voor een gezond snel afvallen dieet. Hieronder leg ik uit waar je een gezond snel afvallen dieet aan kunt herkennen.

Ongeveer 1 – 4 kilo afvallen in een week is mogelijk, minder is ook niet erg

Hoeveel je gaat afvallen met een snel afvallen dieet is moeilijk te voorspellen. Dit verschilt van persoon tot persoon. Zo kunnen mensen met een hoog startgewicht in een zelfde periode meer kilo afvallen dan minder zware mensen.

Denk aan de ‘obese’ programma’s op de televisie. Nederland bekendste voorbeeld is Danny van RTL Obese. Hij verloor 155 kilo in 300 dagen. Dit is een halve kilo per dag en 3,5 kilo per week.

Daarbij speelt mee dat Danny een ongekend hoog startgewicht had met 270 kilo! Door dit gigantische gewicht verbruikt het lichaam veel meer energie om te kunnen functioneren. Dit betekent dat je in het begin sneller kunt afvallen dan minder zware mensen. Na verloop van tijd stabiliseert dit omdat het lichaam het energieverbruik aanpast.

Wat weten we wel over snel afvallen patronen? Nou er is een heel duidelijk patroon herkenbaar. Dit patroon geldt voor iedereen. In de eerste weken tot een maand kun je snel afvallen. Daarbij kun je resultaten boeken van gemiddeld 1 tot 4 kilo per week.

afslank-grafiekNa verloop van tijd (meestal een maand) gaat het afvallen steeds moeilijker. Dit komt doordat in het begin het lichaam veel vocht kwijt raakt. Dit zie je terug in een sterke daling van het aantal kilo’s. Naarmate je verder bent in het afslank proces daalt je vetpercentage en wordt het steeds moeilijker om af te vallen. Bijgaande grafiek illustreert het gemiddelde afslank proces.

Vergeet de cijfers, focus op het snel afvallen dieet

Er zijn onderzoeken gedaan waaruit blijkt hoeveel kilocalorieën je moet verbranden om een kilo af te vallen. Je zou 7.000 kilocalorieën moeten verbranden (of minder eten) om 1 kilo af te vallen. In de praktijk gaat deze relatie lang niet altijd op. Het afvallen is zo’n complex proces dat niet te voorspellen is hoeveel kilo je precies zult kwijtraken in een gegeven periode.

Mijn advies is dan ook om niet op de kilo’s te focussen maar focus op je doel en houd je aan het snel afvallen dieet. Weet dat er tegenslagen gaan komen en calculeer dit in. Blijf volhouden en bijna altijd zul jij je doel behalen.

Wil het echt niet lukken om af te vallen dan kan de huisarts je nog verder helpen. Tegenwoordig zijn er medicijnen zoals Xenical die de huisarts of online apotheker kan voorschrijven. Hoewel deze medicijnen vooral bedoeld zijn voor mensen met obesitas kan het ook gebruikt worden als niets anders meer lijkt te helpen. Soms heb je niet even wat extra’s nodig om af te vallen. Door Xenical in combinatie met een dieet te gebruiken kun je snel en tegelijkertijd gezond afvallen.

Een gezond snel afvallen dieet

Snel afvallen lukt alleen als je minder calorieën inneemt dan er uit gaan. Dit wordt ook wel de energiebalans genoemd. Hoeveel energie jij dagelijks gebruikt hangt af van leeftijd, geslacht, gewicht en mate van lichamelijke activiteit. Zo heeft iemand met dezelfde lichamelijke eigenschappen maar met een zwaar lichamelijk beroep meer energie nodig.

Snel afvallen leidt tot betere lange termijn resultaten. Je zou kunnen stellen dat hoe minder je aan calorieën inneemt hoe sneller je afvalt. Dit ligt echter wel wat genuanceerder. Om te voorkomen dat afvallen ongezond wordt is het belangrijk om uiteindelijk niet minder dan 500 kilocalorieën onder je calorie behoefte te gaan zitten.

Door meer dan 500 kilocalorieën te korten ontstaan er gezondheidsrisico’s. Zo krijgt je lichaam onvoldoende voedingsstoffen binnen. Te weinig voedingsstoffen kan leiden tot een verminderde weerstand, weinig energie, vitamine tekort en ga zo maar door. Dit is het geval bij de zogenaamde crash diëten.

Je kunt wel een tijdje minder eten, vooral in het begin, maar doe dit niet te lang. Lange tijd (maanden) rond de 1.000 of minder calorieën eten heeft negatieve effecten op de stofwisseling. Je lichaam grijpt dan elk moment aan om vetreserves te creëren voor tijden waarin minder voedsel beschikbaar is. Dit betekent dat wanneer je weer een periode wat meer eet je vetreserves (en gewicht) weer snel zullen toenemen.

Ook is het op termijn niet vol te houden om structureel 500 kilocalorieën onder je behoefte te gaan zitten. Keer je naar verloop van tijd terug naar het oude aantal kilocalorieën dan kom je weer in gewicht aan.

Ondersteuning bij snel afvallen dieet

Wil niets lukken en heb je een risicovol overgewicht? In Nederland zijn er inmiddels ook medicijnen (Xenical) op de markt die kunnen helpen bij het afvallen. Deze medicijnen zijn op doktersrecept via de huisarts beschikbaar. Xenical is speciaal bedoeld voor mensen met obesitas (BMI 30+).

Hoewel de medicijnen effectief zijn is ook aanpassing van voeding vaak noodzakelijk. Ook met Xenical alleen zul je dus niet ineens slank zijn en blijven. Xenical kan je wel goed op weg helpen in combinatie met een dieet. In dit artikel lees je meer over Xenical.

Ook lichamelijke inspanning kan helpen met sneller afvallen. Je moet dit erg breed zien. Zo kun je gaan hardlopen, fitnessen of actiever in de slaapkamer worden :). Heb je hierbij hulp nodig lees dan is het artikel over Viagra en vergelijk erectiepillen.