Overmatige transpiratie en zweetvoeten behandelen (hyperhidrosis)

Overmatige transpiratie en zweetvoeten kan ontzettend vervelend zijn. Zeker wanneer dit zweet voor anderen zicht- en ruikbaar is. Maar ook jezelf ruiken is niet prettig. Het goede nieuws is: iedereen zweet. De één zweet alleen wat meer dan de ander. Overmatig zweten is een medische aandoening en is goed te behandelen. Het wordt ook wel hyperhidrosis genoemd. In dit artikel wordt overmatig zweten van het lichaam en het overmatig zweten van de voeten (zweetvoeten) belicht. Ook lees je op welke manier het mogelijk is transpiratie en zweetvoeten te behandelen.

In dit artikel lees je:

De functie van zweet

Mensen zweten om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Zweet verdampt en koelt het lichaam af. Zweetklieren bevinden zich overal op ons lichaam. De klieren concentreren zich echter vooral in:

 • de oksels
 • handpalmen en de
 • voetzolen.

Zweet bestaat met name uit water en zouten en stinkt op zichzelf niet. Stank als gevolg van zweet ontstaat pas wanneer het in contact komt met bacteriën. Het zweet zorgt voor een vochtige en warme omgeving waar bacteriën van houden en zich makkelijk kunnen vermenigvuldigen.

Wat is overmatig transpireren (hyperhidrosis)

Sommige mensen zweten meer dan nodig is om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Dit wordt overmatige transpiratie (hyperhidrosis) genoemd. Er bestaan drie soorten hyperhidrosis:

 • De eerste vorm is primaire gelokaliseerde hyperhidrosis. Oftewel het overmatig zweten op bepaalde punten van je lichaam.
 • De tweede vorm is secundaire gelokaliseerde hyperhidrosis. Daarbij zorgt een ziekte of een beschadiging aan het ruggenmerg voor overmatige transpiratie bij een deel van het lichaam.
 • De laatste vorm is gegeneraliseerde hyperhidrosis waarbij je over het hele lichaam te veel transpireert.

Zweetvoeten zijn een voorbeeld van primaire gelokaliseerde hyperhidrosis. Voor nu richten we ons op de zweetvoet.

Normale zweetvoeten en medische zweetvoeten

Er zijn twee typen zweetvoeten. Het eerste type is de ‘normale’ zweetvoet. Een stinkende voet als het gevolg van:

 • vocht,
 • warmte en
 • voetschilfers die een uitstekende voedingsbodem vormen voor bacteriën.

Het tweede type zweetvoet is een voet die overmatig veel zweet. Beide typen hebben hun eigen oorzaken, symptomen en behandeling.

De normale zweetvoet

Zweetvoeten ontstaan doordat er onder en rondom de voet een goede voedingsbodem bestaat voor bacteriën. De oorzaak kan liggen bij:

 • slecht ventilerende sokken,
 • slecht ventilerende schoenen en
 • ontoereikende persoonlijke hygiëne.

Samen vormt dit een vochtige, warme omgeving waar bacteriën dol op zijn. Door de vermenigvuldiging van deze bacteriën ontstaat er een typische zweetvoetenlucht.

Gevolgen 

Zweetvoeten zijn niet alleen vervelend door de geur die zij verspreiden. Mensen met zweetvoeten hebben ook een grotere kans op andere voetklachten. Zo is een vochtige, warme omgeving ideaal voor de ontwikkeling van voetschimmels. Ook pijnlijke voetwratten komen vaker voor bij mensen met zweetvoeten.

Voorkomen

Door het dragen van goed ventilerend schoeisel en sokken kunnen je voeten beter ademen. Leren schoenen met ventilatie, slippers en sandalen hebben de voorkeur. Laat gedragen schoenen een paar dagen drogen voordat je ze weer aantrekt.

Vermijd synthetische sokken, je kunt beter voor wollen of katoenen sokken kiezen. Trek elke dag een schoon paar aan.

Om de bacteriën te doden moet je de sokken in een kookwas wassen. Daarnaast is het belangrijk dat je de voeten – ook tussen de tenen – goed wast en droogt.

Een goede persoonlijke hygiëne is belangrijk bij het voorkomen van zweetvoeten.

Behandelen

Je kunt zweetvoeten behandelen door dezelfde voorzorgsmaatregelen te treffen die hierboven genoemd worden ter voorkoming van zweetvoeten.

Daarnaast kun je voetensprays en voetenpoeders gebruiken die de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de vieze lucht doden. Er zijn ook voetendeodorants verkrijgbaar die de vieze geur maskeren.

Zweetvoeten en transpiratie behandelen

De medische zweetvoet

Het zweten van de voet heeft een andere functie dan het zweten van de rest van het lichaam. Voeten zweten niet om warmte af te voeren, maar om de stabiliteit te verhogen. Sommige voeten zweten meer dan normaal, dit wordt in medische termen hyperhidrosis pedis genoemd.

Hyperhidrosis komt bij slechts 0,5% van de bevolking voor. De diagnose wordt gesteld als er in 5 minuten meer dan 100 mililiter zweet per oksel wordt aangemaakt.

 

Gevolgen medische zweetvoet

Hyperhidrosis is meestal niet schadelijk voor het lichaam. Het kan leiden tot huiduitslag of eczeem wanneer je naast hyperhidrosis een slechte persoonlijke hygiëne nastreeft.

Mensen met hyperhidrosis zijn zich echter vaak erg bewust van hun aandoening. De gevolgen zijn dan ook vaak psychisch. Ze schamen zich voor hun klachten en zijn bang dat anderen het kunnen zien en/of ruiken. Een persoonlijke hygiëne vinden zij dus meestal erg belangrijk.

Behandelen van primaire lokale hyperhidrosis 

Wanneer een voet of een ander lichaamsdeel overmatig zweet, zijn er vijf effectieve behandelmethoden beschikbaar.

De eerste is aluminiumchloride-therapie. Bij deze therapie wordt er aluminiumchloride aangebracht op de huid. De zweetklieren raken hierdoor verstopt waardoor er minder zweet wordt geproduceerd. Een bijwerking van deze therapie is huidirritatie.

Een tweede optie is iontophorese. De lichaamsdelen worden bij deze therapie in water gedompeld waar vervolgens een zwakke elektrische straal doorheen wordt geleid. De therapie moet een aantal keer herhaald worden voordat het effect heeft. Bijwerkingen van deze behandelmethode zijn huidirritatie en pijn.

Als derde optie kun je kiezen voor botox. Dit wordt gezien als de meest effectieve methode. Door botox in te spuiten wordt de zweetproductie drie maanden tot een half jaar verminderd. Botox is echter vrij prijzig.

Een vierde optie is het toedienen van medicijnen om de zweetproductie te verminderen. De resultaten met medicijnen zijn echter wisselend.

Als vijfde optie kun je afhankelijk van de locatie kiezen voor een operatie. Doormiddel van een operatie kunnen de zweetklieren worden verwijderd.

Behandelen van secundaire en gegeneraliseerde hyperhidrosis 

Een secundaire hyperhidrosis kan behandeld worden als een primaire hyperhidrosis.

De oorzaak van een gegeneraliseerde hyperhidrosis (derde variant) ligt vaak ergens anders. Een ander lichamelijk of psychisch probleem veroorzaakt in dit geval meestal de klachten. Om deze klachten te behandelen is het belangrijk de onderliggende oorzaak te ontdekken.

Voorbeelden van een onderliggende oorzaak zijn:

 • angststoornissen
 • hartproblemen
 • zenuwbeschadigingen
 • bijwerkingen van bepaalde medicijnen
 • schildklierproblemen en
 • ontstekingen in het lichaam.

Wanneer de onderliggende oorzaak wordt aangepakt, zullen ook de klachten van overmatige transpiratie verdwijnen.

Als een normale behandeling niet werkt is het aan te raden naar de huisarts te gaan. Samen kan onderzocht worden wat bij jou de specifieke oorzaak is.

Start direct met behandelen van zweetvoeten en transpiratie

Voordat je een ingewikkelde behandeling start is het goed om eerst simpel te beginnen. Dit kan met producten uit de drogisterij die zweetvoeten of transpiratie tegengaan. Denk hierbij aan de volgende soort producten:

 • Okselpads (1-2 dry)
 • Deospray
 • Voetverzorgingsproducten zoals Gehwol
 • Specifieke theesoorten
 • Cremes
 • Voetspray

Een overzicht van goede producten voor behandeling van zweet(voeten) vind je hier:

Zweetvoeten en transpiratie behandelen

 

Terug naar het complete overzicht met aandoeningen.

Geef een reactie