Ook reclameverbod op de e-sigaret zonder nicotine

Er geldt al sinds mei 2016 een reclameverbod op e-sigaretten met nicotine. Met ingang van 1 juli 2017 geldt dit nu ook voor de e-sigaret zonder nicotine. Ook mogen de e-sigaretten zonder nicotine niet meer verkocht worden aan jongeren onder de 18. In dit artikel een uitleg waarom de regering dit verbod heeft ingeregeld. En moeten we ons nu zorgen maken over de veiligheid van de e-sigaret?

Waarom strenge reclame en verkoopregels rondom de e-sigaret?

Roken is schadelijk voor de gezondheid. Doordat nog steeds veel mensen roken leidt dit tot onder andere hoge zorgkosten. De overheid zet daarom steeds meer in op preventie. Dit zien we als burger terug in een steeds strenger anti rookbeleid.

Met dit strengere beleid wil de overheid voorkomen dat (vooral) jongeren gaan roken. Een rookvrije generatie is het grote doel (bron #3). De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat op het reclame- en verkoopverbod toezien (bron #2).

De Nederlandse overheid wil met deze maatregel voorkomen dat mensen gaan roken. Daarmee zien ze de e-sigaret als mogelijk opmaat richting het ‘echte’  roken. De vraag is echter of de e-sigaret er voor zorgt dat meer mensen gaan roken. Dit is helemaal niet aangetoond. Er zijn echter voor zover ik weet ook geen 100% wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken die aantonen dat e-sigaretten geen aanleiding vormen om te starten met een ‘echte’ sigaret. In dit artikel vind je een uitgebreide beschouwing over de veiligheid van de e-sigaret.

Geen bewijs dat e-sigaret leidt tot gebruik van tabak / sigaretten

Er is tot op heden geen bewijs dat de e-sigaret een opmaat is richting het echte roken. De belangrijkste bron die ik daarvoor hanteer zijn de publicaties van de Public Health England (PHE) (bron #1). De PHE houdt de ontwikkelingen rondom de e-sigaret nauwlettend in de gaten.

De PHE ziet dat er maar heel weinig mensen die nooit gerookt hebben een e-sigaret gaan gebruiken op regelmatige basis. Dus ook al zou het zo zijn  (is niet aangetoond) dat de e-sigaret een risico vormt dat mensen echt gaan roken, dan nog is het probleem relatief klein.

Een andere bron is die van een een actiegroep tegen het roken uit Wales (ASH Wales Cymru). Deze groep heeft al drie achtereenvolgende jaren een enquete gehouden. Via deze enquete worden jaarlijks ruim 800 jongeren tussen de 11 en 18 jaar gevraagd naar de e-sigaret. Hieruit blijkt dat er geen verband is tussen starten met roken en het gebruik van de e-sigaret. Het is juist een middel om te stoppen met roken.

Zo blijkt dat ruim 90% van de e-sigaret rokers eerder rokers waren. Ze zijn dus begonnen met de e-sigaret om van het reguliere roken af te komen.

Deze resultaten komen overeen met die voor volwassenen. Ook in andere landen (zoals Frankrijk) wordt op basis van onderzoek geconcludeerd dat de e-sigaret geen opstap is naar het gebruik van tabak.

De officiële instanties in Nederland geven aan dat meer onderzoek nodig is naar de veiligheid. Voorlopig promoten ze het gebruik van de e-sigaret als hulpmiddel bij het stoppen niet actief (bron).

Helpt de e-sigaret om te stoppen met roken?

Hierop is het antwoord lastig en afhankelijk van naar wie je luistert. Er zijn bewijzen dat rokers gestopt zijn met hulp van de e-sigaret. Ook zijn er rokers die hun sigaretten inname weten te verlagen doormiddel van de e-sigaret (bron #5, bron #7).

Het KWF stelt echter dat er nog geen bewijzen zijn dat de e-sigaret effectief is als middel voor het stoppen met roken (bron #4). Ook internationaal komen we onderzoekers tegen die zeggen dat het nog niet bewezen is en er meer onderzoek nodig is (bron #6).

De Public Health England (PHE) stelt zelfs dat stoppen met roken hulpverleners mensen moeten wijzen op de voordelen van de e-sigaret. Daarnaast geeft de PHE ook nog aan dat gebruik van de e-sigaret 95% veiliger is dan roken. Laat je dus niet misleiden door mensen die zeggen dat de e-sigaret een groot risico vormt. Liever rook je helemaal niet, ook geen e-sigaret. Maar ben je verslaafd en wil je stoppen dan is de e-sigaret een goed hulpmiddel en beter dan gewoon doorgaan met roken (bron #8).

Uiteraard kun je ook eerst zelf proberen om te stoppen. Zonder gebruik van hulpmiddelen. Daarnaast zijn er nog andere stoppen met roken methoden. Denk hierbij aan champix of nicotinepleisters.

Wil je meer weten over het gebruik van de e-sigaret lees dan eens dit artikel.

Bron:

  1. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/733022/Ecigarettes_an_evidence_update_A_report_commissioned_by_Public_Health_England_FINAL.pdf
  2. https://www.nvwa.nl/onderwerpen/roken-en-tabak/verbod-reclame-en-sponsoring-tabak-e-sigaretten-en-navulverpakkingen
  3. https://www.rookvrijegeneratie.nl
  4. https://www.kwf.nl/over-kwf/Pages/Standpunt-elektronische-sigaret.aspx
  5. https://www.health.harvard.edu/blog/can-vaping-help-you-quit-smoking-2019022716086
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5234193/
  7. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1808779?query=featured_home
  8. https://www.gov.uk/government/news/phe-publishes-independent-expert-e-cigarettes-evidence-review

Dit artikel is voor het laatst gecontroleerd en bijgewerkt op 10 juli 2019.

Geef een reactie