Oogaandoeningen behandelen

Oogaandoeningen behandelen

Oogaandoeningen zijn er in milde en ernstige vormen. We bespreken eerst vier veel voorkomende oogklachten die met behulp van voorgeschreven medicijnen vaak eenvoudig te behandelen zijn droge ogen, traanogen, vermoeide ogen en pijnlijke ogen. Daarnaast worden de twee meest voorkomende oogaandoeningen besproken: glaucoom en staar. De symptomen, oorzaken en mogelijke manieren om oogaandoeningen te behandelen worden belicht.

In dit artikel lees je:

Droge ogen

Wanneer je te weinig tranen aanmaakt of de traanfilm op het oog te snel verdampt, kan dit leiden tot droge ogen. Droge ogen kunnen branden en pijn doen. Je kunt er ook (tijdelijk) wazig door zien.

De oorzaak van droge ogen kan gevonden worden in:

 • een allergie,
 • hormonale of lichamelijke afwijkingen,
 • aandoeningen van de traanklier of
 • het niet goed sluiten van het oog.

Sommige geneesmiddelen hebben als bijwerking droge ogen. De oudere mens heeft een grotere kans op droge ogen.

Droge ogen worden behandeld met oogdruppels of ooggels om de ogen vochtiger te maken. In ernstige gevallen kunnen de traan-afvoerkanaaltjes tijdelijk of definitief afgesloten worden of voor zwaardere medicatie worden gekozen.

Traanogen

Het is normaal wanneer een oog af en toe traant. Behalve emoties kunnen ook irritaties zorgen voor tranende ogen. Het is niet normaal wanneer een oog blijft tranen. De oorzaak kan liggen bij een vastzittend vuiltje in het oog of een ontsteking van het ooglid.

Het niet of slecht afvoeren van traanvocht door een vernauwing of een verstopping van de traanwegen kan ook traanogen veroorzaken. De behandeling van traanogen is afhankelijk van de oorzaak.

Bij een irritatie moet de oorzaak van de irritatie worden weggenomen. Een slechte afvoer van het traanvocht kan verholpen worden door het traankanaal op te rekken of een traanwegprothese te plaatsen.

Vermoeide ogen

Vermoeide ogen gaan vaak samen met hoofdpijn, concentratieproblemen en prikkelbaarheid. De oorzaak van vermoeide ogen ligt bij het intensief gebruiken van de ogen. Door lange tijd geconcentreerd te lezen of langdurig achter een beeldscherm te werken maak je intensief gebruik van je ogen. Dit zorgt voor vermoeide ogen.

De enige echte remedie is het nemen van rust. De klachten moeten bij rust vanzelf verdwijnen. Wanneer dit niet gebeurt, is het verstandig een huisarts te consulteren. Vermoeide ogen zijn meestal een indicatie van te intensief gebruik, maar kan ook een symptoom zijn van een lichamelijke aandoening. De huisarts kan je hier uitsluitsel over geven.

Pijnlijke ogen

Een pijnlijk oog wordt meestal veroorzaakt door vermoeidheid. Door vermoeidheid neemt de traanproductie af en droogt het hoornvlies uit. Wanneer je daar last van hebt, kun je het best naar bed toe gaan om de klacht te bestrijden.

Een bacterie of een virus kan ook zorgen voor pijn aan de ogen door het veroorzaken van een bindvliesontsteking. Een virale ontsteking kan behandeld worden met ontstekingsremmende oogdruppels. Een bacteriële infectie wordt bestreden met antibioticum in de vorm van oogdruppels.

Pijnlijke ogen kunnen ook veroorzaakt worden door beschadigingen van het hoornvlies. Pijnlijke ogen kunnen ook een indicatie zijn van een ernstige oogaandoening zoals glaucoom. Een bezoek aan de huisarts is dan noodzakelijk.

Glaucoom

Glaucoom is een verhoogde druk in de oogbol. De druk kan stijgen wanneer het oogvocht in de oogbol niet goed afgevoerd kan worden. Door de hoge druk kunnen oogzenuwen afsterven waardoor bepaalde delen van het gezichtsveld weg kunnen vallen.

De afgestorven zenuwen kunnen niet meer hersteld worden. Wanneer je glaucoom tijdig laat behandelen met tabletten of oogdruppels kan de oorzaak wel weggenomen worden.

Chronisch glaucoom is meestal pijnloos en kenmerkt zich door een sluipende beperking van het gezichtsveld. Bij acute glaucoom is het oog pijnlijk, rood en dof en het zicht wazig. Bijkomende symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid en overgeven.

Staar

Staar is een oogziekte die vaak voorkomt op latere leeftijd. De oorzaak is namelijk het vertroebelen van de ooglens door het verouderen van de ooglens. Staar wordt gekenmerkt door

 • dubbelzien,
 • wazig zicht,
 • slecht kunnen zien in het donker,
 • gevoelig zijn voor licht,
 • het niet meer kunnen onderscheiden van kleuren en
 • een schommelende scherpte bij het zien.

Je kunt deze symptomen beter niet negeren: staar kan leiden tot blindheid. Staar kan alleen behandeld worden door middel van een operatie waarbij de lens vervangen wordt door een kunstlens.

Wanneer loop je meer risico?

Het is verstandig om extra op de gezondheid van je ogen te letten wanneer je tot een risicogroep behoort. Iedereen van 55 jaar en ouder loopt een grotere kans op een milde tot ernstige oogaandoening.

Mensen met diabetes behoren ook tot de risicogroep. Zij hebben een grotere kans op diabetische retinopathie: afwijkingen aan het netvlies als gevolg van diabetes. Het is van groot belang dat mensen met diabetes regelmatig worden gescreend op deze afwijkingen; het niet tijdig signaleren kan leiden tot blindheid.

Daarnaast heb je een grotere kans op een oogaandoening wanneer deze vaker voorkomt binnen jouw familie.

Wanneer ga je direct naar de huisarts?

Een klacht aan de ogen wijst zelden op een levensbedreigende aandoening. In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om direct in actie te komen. Het negeren van de volgende symptomen kan er namelijk voor zorgen dat je blijvend blind wordt.

Ga direct naar de huisarts als je:

 • ernstige pijn hebt aan de ogen,
 • regelmatig flitsen of vlekken ziet,
 • als het zicht acuut vermindert,
 • als je dubbelziet met één oog, als je rechte lijnen als golven ziet,
 • als het beeld ernstig vervormd is,
 • je steeds meer licht nodig hebt om goed te zien,
 • als je in korte tijd minder details kunt waarnemen of
 • als je een witte of niet ronde pupil hebt.

Ook bij twijfel is het natuurlijk verstandig om direct naar de huisarts te gaan.

Terug naar het complete overzicht met aandoeningen.

Geef een reactie