Medicijnen voor plasproblemen

Plasproblemen zijn erg vervelend. Het levert vervelende problemen op en gaat gepaard met nare luchtjes. Je kunt er zelfs door in een sociaal isolement raken. Bekende voorbeelden zijn ongewild urineverlies of zo vaak moeten plassen dat je er gek van wordt. Je kunt ervoor kiezen om plas problemen te behandelen met medicatie. Helaas is niet elke oorzaak van plasproblemen met medicijnen te bestrijden. We bespreken in dit artikel welke plasproblemen vaak voorkomen en wat je er tegen kunt doen.

In dit artikel lees je:

Plasklachten bij vrouwen

Vrouwen hebben andere plasproblemen dan mannen. Zij hebben met name last van aandrangincontinentie, inspanningsincontinentie en een verhoogde frequentie van plassen. We hebben de symptomen, oorzaken en mogelijke behandelingen met medicijnen op een rijtje gezet.

Aandrangincontinentie

Het meest voorkomende plasprobleem bij vrouwen is urineverlies. Het urineverlies kan plaatsvinden bij (plotselinge) aandrang of bij inspanning.

De aandrangincontinentie kan echter ook zonder aandrang of inspanning voorkomen. De oorzaak van urineverlies bij aandrang ligt vaak bij een overactieve blaas. Medicijnen die de blaas ontspannen kunnen ervoor zorgen dat deze klachten afnemen.

Darifenacine, fesoterodine, oxybutynine, solifenacine en tolterodine zijn voorbeelden van dergelijke medicijnen. Zoals de meeste medicijnen heeft ook dit medicijn bijwerkingen: een droge mond, wazig zicht, constipatie en een verhoogde druk in de ogen.

Inspanningsincontinentie

Inspanningsincontinentie is het gevolg van een verzwakking van de spieren. Vrouwen krijgen meestal last van deze vorm van urineverlies tijdens of na een zwangerschap of tijdens de overgang.

Urineverlies vindt vaak plaats tijdens het bukken, het tillen, het sporten of wanneer je plotseling moet hoesten of niezen. Er zijn geen medicijnen beschikbaar tegen inspanningsincontinentie.

Een toenemende frequentie van plassen

Ook een toenemende frequentie in het plassen overdag én in de nacht is een veel gehoorde klacht. Om de aandrang tot plassen ’s nachts te beperken, kan er desmopressine gebruikt worden. Dit is een medicijn dat de productie van urine afremt.

Desmopressine heeft als belangrijkste bijwerkingen hoofdpijn en een droge mond.

Plasklachten bij mannen

Ongeveer een kwart van de mannen van veertig jaar en ouder heeft problemen met plassen. Deze plasproblemen variëren van milde tot ernstige klachten bij het plassen.

Vroeger dacht men dat plasklachten bij mannen werden veroorzaakt door een goedaardig vergroot prostaat. Dit is inmiddels door de wetenschap weerlegd. De oorzaak van plasproblemen is bij mannen vaak een verslapping van de spieren in de blaas en de spieren onder de blaas, de bekkenbodemspieren.

Overgewicht en obstipatie kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van plasklachten bij mannen. Vaak wordt de oorzaak echter niet achterhaald.

Veel voorkomende plasklachten bij mannen

Mannen noemen als belangrijkste plasproblemen het overdag en ’s nachts vaker moeten plassen. Het is ook moeilijker om de plas op te houden dan voorheen.

De plas komt vaak moeilijk op gang en de straal is zwakker dan normaal. Na het plassen hebben veel mannen last van nadruppelen.

Sommige mannen krijgen juist meer moeite met plassen, voelen wel aandrang, maar kunnen vervolgens geen urine produceren. Voor het behandelen van de plasproblemen worden dezelfde medicijnen voorgeschreven als bij vrouwen.

Plasproblemen bij kinderen

Zindelijk worden is een proces waar elk kind doorheen moet. Sommige kinderen ervaren problemen bij het zindelijk worden. Wanneer een kind van vijf jaar of ouder regelmatig nat is, moeite heeft met plassen of regelmatig blaasontsteking heeft, is het verstandig de huisarts in te schakelen.

Er hoeft echter niet direct iets aan de hand te zijn. Elk kind is immers verschillend. Voordat je naar de huisarts gaat zijn er ook andere mogelijkheden om eerst te proberen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plaswekkers of horloges die plashorloges.

De oorzaak van plasproblemen bij kinderen zit vaak in het verkeerd gebruiken van de bekkenbodemspieren en in het niet herkennen van de signalen van het lichaam.

Indicaties van plasproblemen zijn:

  • broekplassen,
  • regelmatige blaasontstekingen,
  • heel vaak moeten plassen,
  • vaak te laat op het toilet te zijn,
  • bedplassen en
  • het te lang ophouden van de plas.

Het is niet aan te raden om medicatie te gebruiken bij plasproblemen bij kinderen. Je kunt beter kiezen voor een behandeling door een (kinder)fysiotherapeut en plastraining.

Wat kun je zelf doen naast medicijnen?

Niet alle plasproblemen zijn te behandelen met medicatie. Met name verzwakte bekkenbodemspieren zijn alleen te behandelen door middel van oefeningen. Je kunt deze oefeningen thuis uitvoeren of met behulp van een fysiotherapeut.

Een verwijzing voor de fysiotherapeut is niet altijd noodzakelijk, maar kan meestal zonder problemen aangevraagd worden bij de huisarts.

Voor het tegengaan van aandrangincontinentie kun je ook kiezen voor een blaastraining waarbij je leert steeds langer de plas op te houden zonder urine te verliezen.

Om ’s nachts minder vaak het bed uit te moeten, kun je ’s avonds voor het slapengaan minder drinken. Er is tegenwoordig bij elke apotheek, drogist en supermarkt incontinentiemateriaal te koop om ongelukjes in het openbaar te maskeren. Het blijkt in de praktijk echter vaak een (te) grote stap om incontinentiemateriaal te gaan dragen.

Medicijnen die plasproblemen veroorzaken of verergeren

Plasproblemen kunnen ook een gevolg zijn van het gebruik van een ander medicijn. Sommige medicijnen kunnen plasproblemen veroorzaken of bestaande problemen verergeren. Antidepressiva, antipsychotica, medicijnen tegen de ziekte van Parkinson, sommige antihistaminica, sommige pijnmedicijnen als codeïne en morfine, sommige plaspillen en sommige pillen tegen een hoge bloeddruk staan hierom bekend.

Overleg met de huisarts wanneer je vermoedt dat een medicijn dat je gebruikt plasproblemen veroorzaakt of verergert. De huisarts kan wellicht een ander medicijn voorschrijven dat deze bijwerking niet kent.

Wanneer ga je naar de huisarts met plasproblemen?

Het is altijd verstandig om met de huisarts je plasproblemen te bespreken. De arts kan de mogelijke oorzaak proberen te achterhalen en een passende behandeling voorschrijven. Veel mensen schamen zich om met plasproblemen naar de huisarts te gaan.

Voor de huisarts is het echter de normaalste zaak van de wereld. Plasproblemen kunnen ook een medische oorzaak hebben die de arts eenvoudig kan achterhalen en verhelpen.

Plasproblemen kunnen wijzen op een blaasontsteking die eenvoudig te verhelpen is met een antibioticum. De klachten kunnen ook wijzen op een soa die behandeling vereist. Daarnaast kan veelvuldig plassen een symptoom zijn van diabetes type 2.

 

Terug naar het complete overzicht met aandoeningen.

Geef een reactie