Maagzuur verminderen met maagzuurremmers

Maagzuurremmers kunnen een goede oplossing zijn voor bepaalde maagklachten. Veel mensen hebben last van maagklachten zoals brandend maagzuur. Dit aantal neemt de laatste jaren alleen maar toe. De oorzaak ligt vaak in de verzuring van ons voedsel. Je kunt zelf veel doen om de klachten te verminderen zoals het aanpassen van je eet- en leefgewoonten. Wanneer dit niet voldoende is, kan je ook kiezen voor het verminderen van maagzuur met maagzuurremmers. In dit artikel belichten we de oorzaak en de behandeling van brandend maagzuur met maagzuurremmers.

In dit artikel lees je:

Wat is brandend maagzuur?

Wanneer het zuur uit de maag omhoogkomt in de slokdarm kan dit een brandend gevoel geven. We spreken dan van maagzuur of zuurbranden.

De laatste term is zeer treffend omdat maagzuur een brandend gevoel geeft in de maag, in de slokdarm en achter het borstbeen.

Maagzuur heeft als functie het verteren van voedsel. De maag heeft van nature een dikke beschermlaag zodat het maagzuur de maag zelf niet aan kan tasten. De slokdarm wordt niet beschermd en is dus wel vatbaar voor het zuur uit de maag.

De oorzaken van brandend maagzuur

Er zijn verschillende oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan brandend maagzuur. Ten eerste kan een slecht werkende slokdarmkringspier de boosdoener zijn. Daardoor kan het maagzuur terug lekken in de slokdarm.

Er kan ook te veel druk op de buikholte staan waardoor de inhoud van de maag omhoog geduwd wordt. Een te grote druk kan ontstaan door een zwangerschap of overgewicht.

Een scheurtje in het middenrif kan ook de oorzaak zijn van brandend maagzuur. De meeste voorkomende oorzaken zijn echter ongezonde eet- en leefgewoonten.

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor brandend maagzuur. De oorzaken die het meest voorkomen hebben betrekking op ongezonde eet- en leefgewoonten.

Gezonde eetgewoonten tegen brandend maagzuur

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die brandend maagzuur in de hand werken. Gelukkig is dit iets waar je zelf verandering in kunt brengen.

Je klachten zullen zeker afnemen wanneer je scherp eten, chocolade, koffie, koolzuurhoudende frisdrank, alcohol, pepermunt en citrusvruchten laat staan.

Dit zijn allemaal voedingsmiddelen die de maag prikkelen en daardoor maagklachten kunnen veroorzaken of bestaande maagklachten kunnen verergeren.

Gezonde leefgewoonten tegen brandend maagzuur

Je kunt de klachten ook verminderen door je leefgewoonten aan te passen. Roken is op vele vlakken ongezond, maar heeft ook een negatieve invloed op de slokdarmkringspier. Probeer daarom te stoppen met roken.

Het eten van grote hoeveelheden voedsel in een keer is ook af te raden. Je kunt beter meerdere kleine porties per dag eten. Wanneer je vlak voor het slapen gaat eten, is de kans op brandend maagzuur ook groter. Dit komt omdat het maagzuur in een horizontale positie makkelijker kan ontsnappen. Eet dus niet vlak voordat je gaat slapen.

Wat zijn maagzuurremmers?

Een maagzuurremmer vermindert de aanmaak van zuur in de maag. Bij brandend maagzuur bieden maagzuurremmers snelle verlichting van de klachten. Bekende maagzuurremmers zijn:

 • Rennies,
 • Zantac. Het geneesmiddel Zantac is verkrijgbaar als
 • Omeprazol,
 • Zoton FasTab
 • Losec,
 • Lansoprazol

Daarnaast zijn er de alom bekend Rennies. Dit zijn milde maagzuurremmers en verkrijgbaar bij de drogist.

Hoe worden maagzuurremmers toegediend?

Maagzuurremmers zijn verkrijgbaar als capsules en tabletten. De tabletten mogen in water worden opgelost. De korrels uit de capsule mogen eventueel uit de capsule worden gehaald en vermengd worden, bijvoorbeeld met yoghurt. Er mag niet op het product gekauwd worden, dit kan de beschermende laag beschadigen en de werking van het middel negatief beïnvloeden.

Er zijn ook drankjes verkrijgbaar die het maagzuur afremmen. Je neemt de maagzuurremmer bij voorkeur in de ochtend in gedurende de voorgeschreven periode.

Klik hier om maagzuurremmers online te bestellen

Wanneer worden maagzuurremmers voorgeschreven?

De huisarts schrijft maagzuurremmers voor een periode van circa twee weken voor wanneer je last hebt van brandend maagzuur. Het middel wordt voorgeschreven om de ergste klachten in te dammen, terwijl de patiënt ook zijn eet- en leefgewoontes aanpast.

Bij een maagzweer krijgt men ook vaak maagzuurremmers voorgeschreven. Maagzuurremmers worden ook voorgeschreven bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Dan gaat het om medicijnen die de maag aan kunnen tasten en daardoor maagklachten kunnen veroorzaken.

De bijwerkingen van maagzuurremmers

Maagzuurremmers zijn de laatste tijd veelvuldig in het nieuws geweest vanwege de bijwerkingen op de lange termijn zoals osteoporose, darminfecties en nierfalen. Wanneer de maagzuurremmers op voorschrift van de huisarts en onder begeleiding van de huisarts worden ingenomen komen de volgende bijwerkingen voor.

Bij 10 op de 100 mensen komen klachten als misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, verstopping, winderigheid, hoofdpijn, duizeligheid en slaperigheid voor.

Verder heeft 1 op de 100 mensen last van jeuk, huiduitslag, zweten en haaruitval, wazig zien of dubbelzien, oorsuizen of een verminderd gehoor, gevoelsstoornissen, vocht vasthouden in de benen, verwardheid, depressiviteit, hallucinaties (bij ouderen), borstvorming (bij mannen), impotentie (bij mannen) en mond- en keelklachten.

Wanneer je plotseling last krijgt van ernstige buikpijn, geel ziet, onverklaarbare blauwe plekken krijgt, extreem vermoeid bent of keelpijn krijgt met koorts en blaren in de keel, moet je direct de huisarts inschakelen: dit kan wijzen op een ernstige aandoening. Osteoporose uit zich in botbreuken of breuken in de ruggenwervels.

Wanneer geen maagzuurremmers gebruiken

Je kunt beter geen maagzuurremmers gebruiken wanneer je een aangeboren hartafwijking hebt. Het gebruik van maagzuurremmers kan dan zorgen voor levensgevaarlijke klachten. Het is altijd af te raden om maagzuurremmers chronisch te gebruiken.

Wanneer je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je zonder problemen maagzuurremmers gebruiken volgens de voorgeschreven dosering.

Maagzuurremmers in combinatie met andere medicijnen

Er kan een wisselwerking plaatsvinden wanneer je maagzuurremmers tegelijk met andere medicijnen gebruikt. Dat betekent dat de maagzuurremmer de werking van een medicijn kan verminderen of de bijwerkingen daarvan kan versterken.

Raadpleeg altijd een arts of apotheker wanneer je maagzuurremmers gebruikt in combinatie met:

 • Ketoconazol, Itraconazol of Posaconazol (antischimmelmiddelen),
 • Cefuroxim (antibioticum),
 • Rifampicine (tegen tuberculose),
 • Fenytoïne (bij epilepsie, zenuwpijn en hartritmestoornissen),
 • Methotrexaat, Bosutinib, Dasatinib, Erlotinib, Gefitinib, Lapatinib, Pazopanib of Enzalutamide (tegen kanker),
 • Clopidogrel (een antibloedstollingsmiddel), Acenocoumarol of fenprocoumon (bloedverdunners),
 • Clozapine (tegen wanen en hallucinatie), Sint-janskruid (tegen depressie), Ulipristal (morning-afterpil) of medicijnen tegen hiv en hepatitis C gebruikt.

Bovenstaande lijst is niet limitatief. Neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts.

Klik hier om maagzuurremmers online te bestellen

 

Terug naar het complete overzicht met aandoeningen.

Geef een reactie