Maagzuur verminderen met maagzuurremmers

Maagzuurremmers kunnen een goede oplossing zijn voor bepaalde maagklachten. Veel mensen hebben last van maagklachten zoals brandend maagzuur. Dit aantal neemt de laatste jaren alleen maar toe. De oorzaak ligt vaak in de verzuring van ons voedsel. Je kunt zelf veel doen om de klachten te verminderen zoals het aanpassen van je eet- en leefgewoonten. Wanneer dit niet voldoende is, kan je ook kiezen voor het verminderen van maagzuur met maagzuurremmers. In dit artikel belichten we de oorzaak en de behandeling van brandend maagzuur met maagzuurremmers.

Wat is brandend maagzuur?

Wanneer het zuur uit de maag omhoogkomt in de slokdarm kan dit een brandend gevoel geven. We spreken dan van maagzuur of zuurbranden.

De laatste term is zeer treffend omdat maagzuur een brandend gevoel geeft in de maag, in de slokdarm en achter het borstbeen.

Maagzuur heeft als functie het verteren van voedsel. De maag heeft van nature een dikke beschermlaag zodat het maagzuur de maag zelf niet aan kan tasten. De slokdarm wordt niet beschermd en is dus wel vatbaar voor het zuur uit de maag (bron #1, #2, #3).

De oorzaken van brandend maagzuur

Er zijn verschillende oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan brandend maagzuur. Ten eerste kan een slecht werkende slokdarmkringspier de boosdoener zijn. Daardoor kan het maagzuur terug lekken in de slokdarm (bron #1, #2, #3).

Er kan ook te veel druk op de buikholte staan waardoor de inhoud van de maag omhoog geduwd wordt. Een te grote druk kan ontstaan door een zwangerschap of overgewicht (bron #1, #2, #3).

Een scheurtje in het middenrif kan ook de oorzaak zijn van brandend maagzuur. De meeste voorkomende oorzaken zijn echter ongezonde eet- en leefgewoonten (bron #1, #2, #3).

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor brandend maagzuur. De oorzaken die het meest voorkomen hebben betrekking op ongezonde eet- en leefgewoonten.

Gezonde eetgewoonten tegen brandend maagzuur

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die brandend maagzuur in de hand werken. Gelukkig is dit iets waar je zelf verandering in kunt brengen (bron #2). 

Je klachten zullen zeker afnemen wanneer je scherp eten, chocolade, koffie, koolzuurhoudende frisdrank, alcohol, pepermunt en citrusvruchten laat staan (bron #2). Echter is dit ook weer per persoon verschillend. Onderzoek daarom zelf op welke voeding jouw lichaam sterk reageert in de vorm van brandend maagzuur (bron #3).

Dit zijn allemaal voedingsmiddelen die de maag prikkelen en daardoor maagklachten kunnen veroorzaken of bestaande maagklachten kunnen verergeren. Probeer daarom zo gezond mogelijk te eten (bron #2).

Gezonde leefgewoonten tegen brandend maagzuur

Je kunt de klachten ook verminderen door je leefgewoonten aan te passen. Roken is op vele vlakken ongezond, maar heeft ook een negatieve invloed op de slokdarmkringspier (bron #2). Probeer daarom te stoppen met roken.

Het eten van grote hoeveelheden voedsel in een keer is ook af te raden. Je kunt beter meerdere kleine porties per dag eten. Wanneer je vlak voor het slapen gaat eten, is de kans op brandend maagzuur ook groter. Dit komt omdat het maagzuur in een horizontale positie makkelijker kan ontsnappen. Eet dus niet vlak voordat je gaat slapen (bron #3).

Wat zijn maagzuurremmers?

Een maagzuurremmer vermindert de aanmaak van zuur in de maag. Bij brandend maagzuur bieden maagzuurremmers snelle verlichting van de klachten. Bekende maagzuurremmers zijn:

 • Rennies,
 • Zantac,
 • Omeprazol,
 • Zoton FasTab
 • Losec,
 • Lansoprazol

Daarnaast zijn er de alom bekend Rennies. Dit zijn milde maagzuurremmers en verkrijgbaar bij de drogist of in de supermarkt. Afhankelijk van o.a. de oorzaak schrijft de arts passende medicatie voor.

Hoe worden maagzuurremmers toegediend?

Maagzuurremmers zijn verkrijgbaar als capsules en tabletten. De tabletten mogen in water worden opgelost. De korrels uit de capsule mogen eventueel uit de capsule worden gehaald en vermengd worden, bijvoorbeeld met yoghurt. Er mag niet op het product gekauwd worden, dit kan de beschermende laag beschadigen en de werking van het middel negatief beïnvloeden.

Er zijn ook drankjes verkrijgbaar die het maagzuur afremmen. Je neemt de maagzuurremmer bij voorkeur in de ochtend in gedurende de voorgeschreven periode.

Wanneer worden maagzuurremmers voorgeschreven?

De huisarts schrijft maagzuurremmers voor een periode van circa 4-6 weken voor wanneer je last hebt van brandend maagzuur (bron #3) . Het middel wordt voorgeschreven om de ergste klachten in te dammen, terwijl de patiënt ook zijn eet- en leefgewoontes aanpast. Het voorschrijven van medicijnen gebeurt meestal pas nadat ingrepen op leef- en eetgewoonten onvoldoende effect hebben gehad (bron #1, bron #3). Meestal is medicatie niet nodig voor de behandeling van maagzuur klachten (bron #5).

Bij een maagzweer krijgt men ook vaak maagzuurremmers voorgeschreven. Maagzuurremmers worden ook voorgeschreven bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Dan gaat het om medicijnen die de maag aan kunnen tasten en daardoor maagklachten kunnen veroorzaken (bron #1, bron #3).

Gebruik maagzuurremmers niet te lang. In het algemeen is het advies om het gebruik na maximaal 8 weken geleidelijk af te bouwen (bron #5).

De bijwerkingen van maagzuurremmers

Het college ter beoordeling van geneesmiddelen heeft voor een aantal maagzuurremmers besloten dat deze vrij verkrijgbaar zijn. Deze zijn verkrijgbaar bij drogist of apotheek zonder een recept. Dit betekent dat het college voldoende bewijs heeft dat deze veilig te gebruiken zijn. Uiteraard kunnen er altijd bijwerkingen ontstaan (bron #4).

Wanneer de maagzuurremmers op voorschrift van de huisarts en onder begeleiding van de huisarts worden ingenomen komen de volgende bijwerkingen voor. De bijwerkingen zijn afhankelijk van welk medicijn of maagzuurremmer je gebruikt. Op de website van apotheek.nl vind je snel informatie over bijwerkingen van specifieke medicijnen. Ook in de bijsluiters vind je de informatie over bijwerkingen.

Wanneer geen maagzuurremmers gebruiken

Je kunt beter geen maagzuurremmers gebruiken wanneer je een aangeboren hartafwijking hebt. Het gebruik van maagzuurremmers kan dan zorgen voor levensgevaarlijke klachten. Het is altijd af te raden om maagzuurremmers chronisch te gebruiken.

Wanneer je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft, raadpleeg dan eerst een arts. Ook bij twijfel is contact aan te raden.

Maagzuurremmers in combinatie met andere medicijnen

Er kan een wisselwerking plaatsvinden wanneer je maagzuurremmers tegelijk met andere medicijnen gebruikt. Dat betekent dat de maagzuurremmer de werking van een medicijn kan verminderen of de bijwerkingen daarvan kan versterken.

Raadpleeg altijd een arts of apotheker wanneer je maagzuurremmers gebruikt in combinatie met:

 • Ketoconazol, Itraconazol of Posaconazol (antischimmelmiddelen),
 • Cefuroxim (antibioticum),
 • Rifampicine (tegen tuberculose),
 • Fenytoïne (bij epilepsie, zenuwpijn en hartritmestoornissen),
 • Methotrexaat, Bosutinib, Dasatinib, Erlotinib, Gefitinib, Lapatinib, Pazopanib of Enzalutamide (tegen kanker),
 • Clopidogrel (een antibloedstollingsmiddel), Acenocoumarol of fenprocoumon (bloedverdunners),
 • Clozapine (tegen wanen en hallucinatie), Sint-janskruid (tegen depressie), Ulipristal (morning-afterpil) of medicijnen tegen hiv en hepatitis C gebruikt.

Bovenstaande lijst is niet limitatief. Neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts.

Terug naar het complete overzicht met aandoeningen.

 

Gebruikte bronnen bij dit artikel over maagzuur en maagzuurremmers

 1. Standaard van Nederlandse huisartsen inzake maagklachten: https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-maagklachten
 2. De adviezen van het voedingscentrum rondom brandend maagzuur (reflux): https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/brandend-maagzuur.aspx
 3. Website van de maag-, darm- en leverstichting met een uitgebreid artikel over maagzuur, de oorzaken en tips: https://www.mlds.nl/ziekten/brandend-maagzuur/
 4. Uitleg van het College ter beoordeling geneesmiddelen waarom sommige maagzuurremmers zonder recept (vrij) verkrijgbaar zijn: https://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/medicijninformatie-medicijnen-bij-maagklachten/waarom-zijn-maagzuurremmers-vrij-verkrijgbaar
 5. Adviezen van de thuisarts inzake maagklachten en maagzuur: https://www.thuisarts.nl/maagklachten/ik-heb-last-van-mijn-maag

Dit artikel is voor het laatst gecontroleerd en bijgewerkt op 15 juli 2019.

Geef een reactie