Keelpijn en hoesten: klachten en behandelen

Keelpijn en hoesten kunnen je functioneren behoorlijk hinderen. Iedereen heeft wel eens last van de keel. Irritatie van de keel kan het spreken en het eten bemoeilijken. Keelaandoeningen zijn er in verschillende varianten. Van mild tot ernstig. De oorzaak van de keelklachten en de behandeling ervan is afhankelijk van het soort keelaandoening. We bespreken de meest voorkomende keelklachten: keelpijn en hoest, en de specifieke behandelingen van deze keelklachten.

Wat is keelpijn

De meest voorkomende klacht aan de keel is pijn. De keel doet meestal pijn bij het slikken zodat het eten en het praten bemoeilijkt wordt. Keelpijn gaat vaak gepaard met een neusverkoudheid (bron #1).

Naast keelpijn kan er ook sprake zijn van bijkomende symptomen zoals roodheid van de keelholte, witte plekken in de keelholte, slijm, een schorre stem, koorts en opgezette klieren (bron #1).

De oorzaken van keelpijn

Keelpijn wordt veroorzaakt door een irritatie van de keel. De keel kan geïrriteerd raken door te veel praten, schreeuwen of een verkeerd gebruikt van de stembanden bij het zingen. Roken is ook een mogelijke oorzaak van een irritatie van het keelslijmvlies. Probeer daarom te stoppen met roken.

Door bacteriën of een virus kan het keelslijmvlies ontsteken waardoor er pijn aan de keel ontstaat (bron #1). Dit is echter een minder vaak voorkomende oorzaak dan een verkoudheid.

De behandeling van keelpijn

Een normale keelpijn kan thuis behandeld worden en gaat na enkele dagen vanzelf over. De behandeling bestaat uit pijnbestrijding en het wegnemen van de oorzaak van de irritatie (bron #1, #2).

Pijnbestrijding kan door het drinken van koud water, het eten van ijs, het zuigen op een snoepje of een keeltablet en het drinken van kamillethee.

Je kunt ook een eenvoudige pijnstiller slikken zoals paracetamol om de pijn te bestrijden. Het is ook belangrijk om factoren die irritatie veroorzaken of verergeren te vermijden. Je kunt bij keelpijn dus beter even niet roken en de stem rust geven (bron #1).

Keelontsteking: symptomen en behandeling

Wanneer de pijn en de koorts langer dan drie dagen aanhoudt, kan er sprake zijn van een door een bacterie veroorzaakte keelontsteking.

In dat geval kun je contact opnemen met de huisarts. De huisarts kan antibiotica voorschrijven om de bacterie te doden.

Echter kent antibiotica nadelen en werkt het vaak niet goed om keelpijn te bestrijden (bron #1). Als een virus de oorzaak is van de keelpijn heeft antibiotica geen zin.

Wanneer de keelontsteking wordt veroorzaakt door een virusinfectie is dit niet met medicatie te behandelen en zal je geduldig uit moeten zieken. Het is echter niet onverstandig om dit door een arts vast te laten stellen.

Wanneer naar de huisarts met keelpijn?

Zoals gezegd is keelpijn meestal niet ernstig en verdwijnen de klachten vanzelf. Het is echter raadzaam om de huisarts te consulteren wanneer de keelpijn langer dan zeven dagen aanhoudt, je langer dan drie dagen koorts hebt, als het eten of drinken totaal niet lukt door de keelpijn of als de keelpijn voorkomt in combinatie met huiduitslag.

Ook in het geval van kwijlen, benauwdheid, moeilijke ademhaling, hoofdklachten aan een kant van het hoofd en progressiviteit van de kwalen is contact met de huisarts raadzaam.

Bij kinderen is het sowieso verstandig een huisarts te bezoeken wanneer het kind veel speeksel aanmaakt en dit moeilijk weg kan slikken.

Hoesten

Naast keelpijn is hoesten een veel voorkomende keelklacht. Hoest ontstaat wanneer de receptoren in de keel worden geprikkeld. Hoesten gaat vaak samen met de aanmaak van slijm. Hoesten komt ook voor zonder slijm, we spreken dan van een droge hoest of een kriebelhoest.

Hoesten gaat vaak ook gepaard met keelpijn, een schrale keel en een schorre stem. Hoesten is een natuurlijk reinigingsmechanisme van het lichaam; door te hoesten worden slijm en stofdeeltjes uit de luchtwegen geleid.

De oorzaken van hoesten

Hoesten kan verschillende milde tot ernstige oorzaken hebben. Meestal is de oorzaak mild van aard zoals een prikkelende, irriterende stof zoals tabaksrook. Een teveel aan slijm kan ook hoesten veroorzaken.

Onschuldige aandoeningen zoals een geïrriteerde keel of een keelontsteking kunnen ook de oorzaak zijn van het hoesten. Sommige medicatie zoals ACE-remmers kunnen er ook voor zorgen dat je (meer) gaat hoesten. Matige tot ernstige longaandoeningen zoals astma, bronchitis, longemfyseem, longontsteking, (pseudo)kroep en longkanker, maar ook hartfalen kunnen de oorzaak zijn van hoesten.

Het behandelen van hoest

Het beste kun je hoest voorkomen door geen slecht geventileerde ruimtes te bezoeken. Wanneer je eenmaal last hebt van hoest kun je dit eenvoudig zelf bestrijden. Gewoonlijk gaat hoesten binnen twee tot drie weken vanzelf over. Je kunt vastzittend slijm oplossen door te stomen of slijmoplossende medicatie van de drogist te gebruiken. Een pijnlijke of schrale keel kan je verzorgen door de zuigen op een (keel)snoepje of een hoestmiddel te gebruiken. Bij een kriebelhoest kun je kiezen voor een hoestmiddel met codeïne die de hoest onderdrukt.

Wanneer naar de huisarts met hoest?

Wanneer de hoest langer dan drie weken aanhoudt is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook bij (ernstige) benauwdheid of een piepende ademhaling is het verstandig een arts te consulteren. Daarnaast is bloederig slijm of langer dan drie dagen meer dan 38 graden koorts een belangrijke indicatie dat er meer aan de hand is dan een eenvoudige irritatie van de keel. Het is dan niet langer verstandig zelf de klachten de bestrijden met zelfzorgmedicatie. De huisarts kan je klachten in kaart brengen en na het stellen van een diagnose een betere behandeling voorschrijven.

Ernstige keelaandoeningen

Keelpijn en hoesten zijn vaak voorkomende keelklachten die voortkomen uit milde keelaandoeningen. In enkele gevallen zijn het echter symptomen van ernstige keelaandoeningen zoals keelkanker of een ernstige aandoening aan de longen.

Ga altijd naar de huisarts als de symptomen lang aanhouden, steeds terugkeren of wanneer je steeds zieker wordt. Indien jij je zorgen maakt over de symptomen is het ook altijd verstandig een huisarts te bezoeken. De huisarts kan dan vaststellen of er reden is voor verder onderzoek en eventueel een passende behandeling starten.

Terug naar het complete overzicht met aandoeningen.

 

Gebruikte bronnen bij dit artikel over keelpijn en hoesten:

  1. https://www.thuisarts.nl/keelpijn/ik-heb-keelpijn
  2. https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/acute-keelpijn

 

Dit artikel is voor het laatst gecontroleerd en bijgewerkt op 13 juli 2019.

Geef een reactie