Intiem tissues of vaginale doekjes zijn bedoeld voor de intieme verzorging. Het is nog altijd een taboe onder vrouwen: vaginale luchtjes en afscheiding. Veel vrouwen weten daardoor niet hoe zij de gezondheid van hun vagina kunnen bepalen en ondersteunen. Eén van de meest eenvoudige methodes ter ondersteuning van de zuurgraad van de vagina is de verzorging met intiem tissues. In dit artikel leggen we uit hoe je deze tissues kunt gebruiken en wat hun positieve invloed is op de gezondheid van jouw vagina. Daarnaast wordt er besproken hoe je een ongezonde vagina kunt herkennen en wanneer het noodzakelijk is om de huisarts te consulteren vanwege vaginale klachten.

In dit artikel lees je:

Hoe herken je een gezonde vagina?

Veel vrouwen zijn niet blij met de geur van hun vagina. Zij vinden de vagina stinken en sommigen zijn zelfs bang dat anderen deze geur kunnen ruiken. Het is echter heel normaal dat je vagina ‘anders’ ruikt.

Iedere vagina heeft een specifieke geur die afhankelijk is van verschillende factoren. Een gezonde vagina ruikt een beetje zurig. Het is ook normaal om afscheiding te hebben.

Afscheiding is het natuurlijke reinigingsmechanisme van het lichaam. Door middel van afscheiding worden dode huidcellen en bacteriën uit de baarmoeder en de baarmoedermond afgevoerd.

Een gezonde afscheiding is slijmerig en kleurloos. De hoeveelheid afscheiding en de kleur van de afscheiding kunnen verschillen binnen de verschillende fases van je cyclus.

Het reinigen van de intieme zone van de vrouw

De vagina heeft een lagere PH-waarde dan de rest van het lichaam. Dit betekent dat de zuurgraad hoger is.

De functie van een hogere zuurgraad is het beschermen van het lichaam tegen bacteriën en andere invloeden van buitenaf. Wanneer je de vagina reinigt is het belangrijk dit niet te doen met zeep. Zeep heeft een PH-waarde van 7 en brengt daardoor de zuurgraad van de vagina uit balans.

Reinigen met lauw water en een schoon washandje is daarom voldoende. Wanneer je een frisser gevoel wilt hebben en de zuurbalans van de vagina wilt ondersteunen, kun je kiezen voor speciaal daarvoor ontwikkelde producten zoals intieme gels of intiem tissues.

Andere mogelijkheden om de vagina te reinigen zijn intiem tissues (vaginale doekjes) of een vaginale douche dat ook wel de intieme douche wordt genoemd.

Wat zijn intiem tissues?

Intiem tissues zijn vochtige doekjes die je kunt gebruiken om de vagina snel te verfrissen en te verzorgen. De tissues bevatten geen chemische stoffen die de zuurgraad van de vagina kunnen verstoren. Verder hebben ze dezelfde zuurgraad als de vagina doordat zij melkzuur bevatten. De intieme doekjes ondersteunen daarmee de natuurlijke zuurbalans van je vagina.

Intiem tissues zijn verkrijgbaar in verschillende varianten zoals verzorgende en verfrissende tissues en intiem tissues voor de gevoelige huid. De verfrissende tissues bevatten altijd een verfrissende geur die ongewenste luchtjes helpt te verdrijven. Vrouwen gebruiken deze tissues bijvoorbeeld graag tijdens de menstruatie voor een schoon en fris gevoel.

Hoe gebruik je intiem tissues?

Na het toiletbezoek maak je de vagina eerst schoon met toiletpapier. Dit doe je van voor naar achteren om te voorkomen dat de bacteriën uit het rectum in de vagina terechtkomen.

Vervolgens reinig en verfris je de vagina met eenzelfde beweging met een intiem tissue. Intiem tissues zorgen direct voor een schoon en fris gevoel.

Na gebruik gooi je de tissue direct weg. Je kunt intiem tissues veilig meerdere keren per dag gebruiken, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie.

Wanneer gebruik je intiem tissues?

Door middel van intiem tissues kan je eenvoudig de vagina verfrissen en verzorgen waar en wanneer je wilt. De tissues zijn makkelijk mee te nemen en op school, op het werk of tijdens het reizen te gebruiken.

De intiem tissues zitten vaak in een makkelijke en hersluitbare verpakking zodat je ze eenvoudig en discreet mee kunt nemen wanneer je van huis gaat.

Het grote voordeel van intiem tissues is de eenvoudige manier waarop je de vagina kunt reinigen en verzorgen zonder dat je daar water bij nodig hebt.

Het gebruik van intiem tissues tijdens de menstruatie

Tijdens de menstruatie kan de vagina extra verzorging gebruiken. Door hormonale schommelingen rondom de menstruatie kan de zuurgraad van de vagina uit balans raken.

De natuurlijke bacteriën in de vagina die je beschermen tegen invloeden van buitenaf, de lactobacillen (melkzuurbacteriën), kunnen door de veranderde zuurgraad minder goed kun werk doen.

Door middel van intiem tissues kan je de zuurgraad van de vagina in balans brengen. Op deze manier zorg je niet alleen voor een fris en schoon gevoel, maar ondersteun je ook nog eens de gezondheid van de vagina.

Wat is een vaginale douche of intiem douche

Vrouwen vinden het soms fijn om hun vagina extra te reinigen. Dit kan bijvoorbeeld na de sex of tijdens de menstruatie. Doormiddel van een vaginale douche reinigt de vrouw de vagina doormiddel van (warm) water. Hierbij kan ook gebruik gemaakt worden van emulsie. Deze emulsie is specifiek ontwikkeld om de vagina te reinigen zonder de zuurgraad aan te tasten.

Een ongezonde vagina herkennen

De vagina heeft een specifieke geur, ook wanneer deze gezond is. Elke vagina ruikt anders, de geur wordt bepaald door verschillende persoonlijke factoren. Je herkent een ongezonde vagina wanneer deze plotseling anders gaat ruiken; een ongezonde vagina gaat plotseling muf of juist erg ziltig ruiken.

Daarnaast kan de afscheiding veranderen van kleur en hoeveelheid. Er kan dan sprake zijn van een onbalans in de zuurgraad. Je kunt deze balans herstellen door het gebruik van specifieke producten voor de vagina.

Wanneer naar de huisarts?

Als de geur en de mate en kleur van de afscheiding van je vagina plotseling verandert, kun je proberen de zuurgraad in balans te brengen met specifieke producten voor de intieme verzorging voor de vrouw.

Indien dit niet helpt of er sprake is van andere klachten zoals jeuk, uitslag of pijn, kan je het beste de huisarts consulteren.

Deze symptomen kunnen namelijk wijzen op een schimmelinfectie of een soa. Een schimmelinfectie is eenvoudig te behandelen met een specifieke anti-schimmelcrème of een vaginale tablet. Het is afhankelijk van het type soa of en hoe deze behandeld kan worden. De huisarts kan je eenvoudig testen en een eventuele behandeling starten.

Intiem tissues of vaginale doekjes kopen online

Hiervoor heb je gelezen wat de mogelijkheden zijn om de intieme zone goed te verzorgen. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer naar de winkel om producten als vaginale doekjes te kopen. De intiem tissues en vaginale doekjes zijn inmiddels geheel online te bestellen.

Hieronder vind je mogelijkheden om eenvoudig online intieme tissues, vaginale doekjes of een vaginale douche te bestellen.

Geef een reactie