Hoofdluis: dit moet je weten

Hoofdluizen: de diertjes die iedereen wel kent, maar waar niemand op zit te wachten. Vooral na schoolvakanties is het een vaak terugkerend onderwerp. Iedereen mag thuis met een kam aan de slag, en zodra er weer een nieuwe melding van hoofdluis is begint het ritueel weer van voren af aan. Dit zijn niet de leukste activiteiten, maar wel belangrijk om verdere verspreiding te voorkomen. Lees hier verder wat hoofdluis precies is en wat je er aan kunt doen.

Wat is hoofdluis en hoe krijg je het?

Hoofdluizen zijn kleine beestjes die alleen leven op de hoofden van mensen. Het zijn parasieten die leven van mensenbloed: een paar keer per dag prikken ze in de hoofdhuid om zich te voeden. Omdat ze maar 1 tot 3 millimeter groot zijn, zal je ze alleen zien als je er naar op zoek gaat. Het is heel iets anders dan hoofdroos.

Hoofdluis kan geen kwaad, in de zin dat de beestjes niet schadelijk zijn en geen ziektes overdragen, ze kunnen echter wel zorgen voor jeuk. Deze jeuk is meestal de reden dat het ontdekt wordt, en ook meteen de reden waarom je er weer zo snel mogelijk vanaf wilt komen.

Door de jeuk en veelvuldig krabben van de huid kan er wel een huidinfectie optreden.

Een volwassen hoofdluis is enkele millimeters groot en grijsblauw van kleur, of roodbruin-achtig als hij net bloed heeft opgezogen. Hoofdluizen leven ongeveer één maand, wat dus relatief kort is. In die tijd leggen de volwassen hoofdluizen echter wel elke dag meerdere eitjes, meestal 5 of 6, waar weer nieuwe luizen uit komen.

Deze eitjes, ook wel neten genoemd, komen na 7 tot 10 dagen uit. Deze neten zijn amper een millimeter groot en hebben een doorzichtige tot grijswitte kleur, waardoor je ze ook voor roos zou kunnen aanzien. Roos zit echter los, terwijl neten aan de haren vastkleven, meestal tot ongeveer 2 centimeter van de haarwortel. Weer 7 tot 10 dagen later zijn de luizen volwassen en kunnen ze dus ook weer eitjes leggen. Omdat luizen zich op deze manier erg snel uitbreiden is het dus ook belangrijk om snel in te grijpen.

Hoe verspreiden hoofdluizen zich?

Hoofdluizen verspreiden zich door contact van haar. Hoewel voorheen nog wel eens werd gedacht dat ze zich ook verplaatsen via kleding, zoals jassen, is dit dus niet het geval.

Iedereen kan het ook krijgen; jong en oud, man en vrouw. Wel houden luizen van warme hoofdhuid, en geven ze dus vaak de voorkeur aan langer, dik haar, dat goed de warmte vasthoudt. Dit is ook meteen de reden waarom het vaker wordt geconstateerd bij mensen, vooral kinderen, met langer haar.

Lang, los haar komt sneller met elkaar in contact dan kort haar, en de beestjes gedijen goed in die omgeving. Luizen klimmen, maar springen niet; de hoofden of haren moeten elkaar dus echt raken. Haar van kinderen kan makkelijk met elkaar in contact komen tijdens het spelen. Tegen tegenwoordig gebeurt dit ook vaak bij het nemen van selfies, waarbij de hoofden meestal dicht bij elkaar worden gehouden.

Je kunt hoofdluis moeilijk voorkomen. Het kan helpen om lang haar vast te dragen. Hierdoor komt het minder snel in aanraking met ander haar.

Controle: kammen en informeren

Het lijkt dat hoofdluis vaak na de schoolvakanties wordt ontdekt. Dit komt door het feit dat er aan het begin van de schoolperiode ook gecontroleerd wordt op hoofdluis. In de week na de schoolvakanties controleren de vrijwillige ‘luizenouders’ op school alle kinderen op hoofdluis. In andere periode vindt deze controle niets of minder plaats.

Op deze manier zijn zowel de school als de ouders op de hoogte van de situatie en kunnen eventueel maatregelen worden getroffen als dat nodig is. Ook worden de ouders gevraagd om thuis goed te controleren, zeker als er al hoofdluis is vastgesteld op school.

Er hoeft niet altijd sprake te zijn van jeuk, controleer dus evengoed regelmatig als er geen symptomen zijn. Controleren kan door allereerst te kijken of er luizen of neten te zien zijn tussen de haren, vooral op warmere plekken zoals in de nek, achter de oren of onder een pony.

Door alleen te kijken kunt u de luizen echter over het hoofd zien, hiervoor zijn daarom speciale luizenkammen te krijgen, met extra fijne tanden. Kam dan het haar boven wit papier of een witte wasbak, zodat de grijsblauwe of roodbruine luizen ook goed te zien zijn.

Als er luizen zijn gevonden dan is het belangrijk om andere gezinsleden te controleren, en om het door te geven op school en eventuele verenigingen of sportclubs. Hier kunnen de verantwoordelijken vervolgens iedereen inlichten en hun maatregelen treffen.

Hoe kun je hoofdluis behandelen?

Als er luizen zijn gevonden dan zijn er enkele dingen die je kunt doen.

  • De meest natuurlijke manier is uitkammen met een netenkam of andere kam met fijne tanden. Hierbij maak je het haar nat en doe je crèmespoeling in het haar, dit spoel je niet uit. Hierna kam je het haar vanaf de hoofdhuid, plukje voor plukje, van oor tot oor. Maak de kam na elk gebruik goed schoon. Het is belangrijk om dit 2 weken lang te doen, omdat de luizen vaak na ruim een week pas uit het eitje komen. De neten zijn helaas lastiger om uit te kammen dan de luizen.

 

  • Combineer het uitkammen met een antihoofdluismiddel zoals een shampoo of lotion. Deze werken vaak verstikkend of uitdrogend. Volg hiervoor de instructies in de bijsluiter. Het is belangrijk om naast dit antihoofdluismiddel evengoed nog het haar 2 weken lang uit te kammen met een fijne kam.
  • Bij een speciale kliniek kun je de hoofdhuid laten behandelen met een specifieke AirAllé behandeling. Hierbij zorgt warme lucht voor uitdroging en doding van de luizen.

Controleer na de behandeling nog regelmatig of er geen luizen of neten zijn gemist, en herhaal de behandeling wanneer nodig.

 

Terug naar het overzicht met aandoeningen

 

Bronvermelding bij dit artikel over hoofduis:

  • https://www.thuisarts.nl/hoofdluis
  • Interventions for treating headlice (https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD001165/abstract)
  • Therapy for Head Lice Based on Life Cycle, Resistance, and Safety Considerations (https://pediatrics.aappublications.org/content/119/5/965.short)

Laatste update van dit artikel en bronvermelding is gedaan op 19-06-2019.

Geef een reactie