Het verband tussen vermoeidheid en pijn

Is er een verband tussen vermoeidheid en pijn? Het lijkt vanzelfsprekend dat pijn leidt tot vermoeidheid. Maar kan vermoeidheid ook leiden tot (meer) pijn? In dit artikel wordt het verband tussen vermoeidheid en pijn onderzocht. Allereerst geven we een definitie van de begrippen (chronische) pijn en vermoeidheid. Vervolgens wordt het verband tussen vermoeidheid en pijn beschreven. Daarnaast worden er handreikingen gedaan om een einde te maken aan pijn en vermoeidheid.

De definitie van pijn

Pijn is een vervelende emotionele of sensorische ervaring die meestal een aanwijsbare oorzaak heeft. De oorzaak kan een wond zijn, een beschadiging of een slijtage. Soms blijft de bron van de pijn onduidelijk. Wanneer de pijn langer dan drie maanden of een half jaar aanhoudt, spreken we van chronische pijn. Ongeveer twee miljoen Nederlanders hebben last van chronische pijn. De meeste pijnklachten komen voort uit de rug en de gewrichten.

De definitie van vermoeidheid (moeheid)

Vermoeidheid is een conditie waarbij je jezelf niet tot normaal functioneren in staat acht. Je voelt je slaperig en slap, niet tot activiteit in staat. Het is normaal om vermoeidheid te voelen wanneer je geestelijk en/of lichamelijk een grote inspanning hebt verricht.

De vermoeidheid kan ook toeslaan door een gebrek aan slaap. Daarnaast kan vermoeidheid ook een symptoom zijn van een lichamelijke of geestelijke aandoening.

Pijn kost energie

Iedereen die weleens langdurig pijn heeft gehad, weet wat dit doet met je energieniveau. Pijn kost veel energie. Wanneer je veel pijn hebt, lijkt het of je na elke inspanning even uit moet rusten. Zelfs een toiletbezoek of het ophalen van de post kan al veel energie kosten, laat staan het verrichten van werkzaamheden. Het is niet voor niets dat zieke mensen tijd nodig hebben om te rusten.

Pijn zorgt voor vermoeidheid en je hebt de rust nodig om energie bij te tanken.

Slecht slapen door pijn

Wie pijn heeft kan dit vaak moeilijk van zich afzetten. Het is daarom niet ongewoon dat mensen met pijn slecht in slaap kunnen vallen. Ook wanneer zij wel in slaap vallen, worden zij ’s nachts vaak wakker door de pijn.

Eén slapeloze nacht is nog niet zo erg en makkelijk in te halen. Bij chronische pijn heb je echter 24 uur per dag moeite met inslapen en doorslapen. Dit is een van de verbanden tussen vermoeidheid en pijn: pijn zorgt voor een chronisch slaapgebrek.

Stress door pijn

Mensen met pijn maken zich vaak veel zorgen. Zeker wanneer de oorzaak van de pijn nog niet bekend is, kunnen zij veel stress ervaren. Ook wanneer de oorzaak wel bekend is en de pijn wellicht geaccepteerd moet worden als een onderdeel van het leven, kan dit veel stress opleveren.

Pijn is een moeilijk te accepteren fenomeen. Stress op zich zorgt voor vermoeidheid. Daarnaast heeft stress invloed op het slaappatroon en op de spierspanning. Stress door pijn zorgt dus voor een chronische vermoeidheid.

Pijn door vermoeidheid

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die moe zijn ook gevoeliger zijn voor pijn. Je pijngrens wordt door vermoeidheid naar beneden bijgesteld. Pijnprikkels worden daardoor intenser ervaren dan wanneer je niet moe bent en de grens van wat je verdragen kunt aan pijn wordt eerder bereikt. En de intense ervaring van pijn werkt vervolgens weer vermoeidheid in de hand.

De gevolgen van chronische pijn en vermoeidheid

Chronische pijn en vermoeidheid kunnen grote gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren. Het kan je verhinderen de activiteiten te ondernemen die je graag wilt doen. Ernstige pijnklachten en vermoeidheid kunnen zorgen voor verlies van werk en inkomen. Dit zorgt voor nog meer zorgen die de klachten vaak alleen maar versterken. Wanneer je niet meer kunt werken, kun je al snel in een sociaal isolement terechtkomen. Eenzaamheid is een logisch en schrijnend gevolg.

Een vicieuze cirkel van vermoeidheid en pijn

Pijn zorgt voor vermoeidheid. Vermoeidheid zorgt voor meer pijn. Meer pijn zorgt voor nog meer vermoeidheid. Mensen met pijn bevinden zich hierdoor snel in een vicieuze cirkel.

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken is een intensieve behandeling nodig die zich niet alleen richt op de pijn, maar ook op de psychische effecten van pijn en de gevolgen van pijn op verschillende facetten van het dagelijks leven.

Groepstherapie kan zorgen voor het verminderen van de eenzaamheid in de ziekte. Er worden goede resultaten bereikt met dergelijke behandelingen.

 

 

Het behandelen van chronische pijn en vermoeidheid

Om de vicieuze cirkel te doorbreken is het noodzakelijk om deze multidisciplinair aan te pakken. Wanneer je slechts één aspect aanpakt, zal je geen langdurig resultaat bereiken. Een goede behandeling bestaat uit een combinatie van:

  • pijnbestrijding door middel van medicatie,
  • het aanpassen van leefstijl en
  • het leren omgaan met de pijn en de vermoeidheid.

In een gespecialiseerd pijncentrum staat een multidisciplinair team van pijnspecialisten, internisten, verpleegkundigen, psychologen, diëtisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en oefentherapeuten voor je klaar om samen de vicieuze cirkel van vermoeidheid en pijn te doorbreken. Dit kunnen langdurige trajecten zijn van soms wel 2 tot 3 jaar.

Heb jij ook last van pijn en vermoeidheid?

Wanneer je last hebt van (chronische) pijn en vermoeidheid kun je het best de huisarts consulteren. Wanneer de oorzaak van de pijn nog niet achterhaald is, kan hij een onderzoek naar de bron van de pijnklachten starten.

Indien de oorzaak wel bekend is, maar je graag wilt leren omgaan met de pijn, kun je om een verwijzing naar een pijncentrum vragen. Door de behandeling van de klachten door een multidisciplinair team heb je de grootste kans om weer te kunnen participeren in de maatschappij en de activiteiten te ondernemen die je nu vanwege de pijn en de vermoeidheid niet onderneemt.

Medicijnen tegen pijn

Veel pijntjes kunnen bestreden worden met niet recept plichtige pijnstillers. Denk hierbij aan paracetamol, aspirine en ibuprofen. Deze zijn eenvoudig te krijgen via drogisten in de stad of online.

Is de pijn echter heftig dan is vaak een zwaarder medicijn nodig. Heb je erge pijn dan kan het Medicijn Tramadol uitkomst bieden. Tramadol is namelijk een krachtige pijnstiller vergelijkbaar met Morfine.

Terug naar het complete overzicht met aandoeningen.

Geef een reactie

1 comment

  1. Anoniem

    Tramadol heeft veel vervelende bijwerkingen.