Hepatitis B: oorzaken en gevolgen

Hepatitis B is een virus dat kan uitmonden in een (ernstige) leverontsteking. Hepatitis is een Grieks woord. Zo staat het woord ‘hepar’ voor lever. Itis betekent ontsteking. Je kunt Hepatitis-B oplopen door onveilig seksueel contact, via de geboorte en via het bloed. Behandel je het virus niet dan kan dit uiteindelijk leiden tot ernstig verstoorde leverfuncties en zelfs leverkanker.

Hepatitis B is een acute leverinfectie en geeft lang niet altijd klachten

Hepatitis B wordt veroorzaakt door een virus infectie en geen bacteriële infectie.  In de meeste gevallen gaat het virus vanzelf over. Meestal binnen 6 maanden [2]. Echter bij een deel van de patiënten gaat het virus niet vanzelf over en wordt deze infectie chronisch. Deze chronische infectie kan actief maar ook passief zijn [1].

Hepatitis B geeft lang niet altijd klachten. Desondanks is Hepatitis wel besmettelijk en kan het op de lange termijn de lever permanent beschadigen [1].

Het is daarom belangrijk om Hepatitis B in een vroegtijdig stadium te signaleren. Dit om te voorkomen dat je lever permanent beschadigd raakt. Ook om te voorkomen dat je anderen met het virus besmet is het belangrijk om te weten of je zelf besmet bent [1].

In eerste instantie leidt het Hepatitis-virus tot een acute ontsteking / infectie van de lever. De ontsteking is het gevolg van een infectie aan de levercellen [1].

Symptonen van acute Hepatitis B

Een besmetting met de B variant van hepatitis kan makkelijk onopgemerkt blijven. Het merendeel van de besmette mensen ervaren helemaal geen klachten. Dit komt doordat de lever zich heel goed kan herstellen.

Ik heb hieronder een lijst met klachten / symptomen van het RIVM opgenomen die kunnen wijzen op een Hepatitis B besmetting [1, 2]:

 • Vermoeid, lusteloos
 • Overgeven/misselijkheid
 • Huidafwijkingen
 • Pijnlijke onderbuik
 • Spierpijn
 • Gewrichtspijn en ontsteking
 • Koorts of verhoogde temperatuur
 • Donkere urine, ontkleurde ontlasting
 • Geelzucht kan optreden

Geelzucht betekent dat er verkleuring kan optreden. Denk hierbij aan verkleuring van je huid, ontlasting, urine en oogwit. De symptomen treden meestal zo’n 2 tot 3 maanden na de besmetting op. De klachten kunnen tot een half jaar aanhouden. Ook nadat de meeste klachten verdwenen zijn kun je nog lang moe blijven.

Gevolgen van acute Hepatitis B

Voor volwassenen zijn de gevolgen van een acute Hepatitis B infectie meestal beperkt. Het blijkt dat 90% tot 95% van de volwassenen in Nederland vanzelf herstellen van de infectie [1]. Ben je eenmaal hersteld dan betekent het ook dat je geen nieuwe besmetting meer kunt oplopen. Het herstel duurt meestal een half jaar.

Voor de groep (5 a 10 %) die niet vanzelf hersteld betekent dit dat de acute infectie overgaat naar  chronische Hepatitis B.

Er zijn uitzonderingen bekend waarbij een acute Hepatitis B wel heet geleid tot levensbedreigende complicaties. Dit is echter zeldzaam. Zo zijn er voorbeelden bekend waarbij de besmetting heeft geleid tot acuut leverfalen.

Als baby’s en kleine kinderen besmet raken heeft dit meestal wel gevolgen. Zo blijkt dat 90% van de baby’s en kleine kinderen niet hersteld van een besmetting [1].

Hepatitis B kan actief of passief chronisch worden

Zoals hierboven beschreven kan een Hepatitis-B infectie chronisch worden. Dit is vooral het geval bij besmette baby’s en kleine kinderen (90%). Voor besmette volwassenen is dit risico vele malen kleiner (tussen de 5 en 10%).

In de chronische variant kan onderscheid worden gemaakt in een actieve en passieve chronische Hepatitis B infectie.

Gevolgen van chronische passieve Hepatitis-B

De passieve chronische Hepatitis B variant heeft meestal weinig klachten tot gevolg. Het is wel nodig om periodiek de lever te laten controleren. Het kan namelijk voorkomen dat de lever alsnog wordt aangetast. Dit kan gebeuren als de passieve Hapatitis B toch een actieve vorm gaat aannemen [1, 2].

Gevolgen van chronische actieve Hepatitis-B

De chronische actieve Hepatitis B heeft vooral op de wat langere termijn gevolgen. De actieve vorm kan na een periode van 10 tot 20 jaar resulteren in een verschrompeling van de lever. Dit wordt ook wel levercirrose genoemd. Het gevolg is dat de lever minder goed zijn werk kan doen.

Chronische Hepatitis B kan betekenen dat je lever permanent beschadigd is en daardoor minder goed functioneert. Uiteindelijk kan chronische Hepatitis B leiden tot leverkanker [1, 2].

Hepatitis B is een SOA en erg besmettelijk

Het Hepatitis B virus is ontzettend besmettelijk. Het virus komt voor in sperma, voor- en vaginaal-vocht en in bloed. Overdracht van het virus kan plaatsvinden via bloed en seksueel contact met iemand die besmet is met het virus.

In Nederland zijn circa 40.000 tot 60.000 mensen besmet met het Hepatitis B virus. De meeste besmettingen vinden plaats door:

 • Onveilige seks (zonder condoom).
 • Door het gebruik van naalden die besmet zijn. Denk hierbij aan het zetten van tatoeages onder onhygiënische omstandigheden, of het spuiten van drugs.
 • Het gezamenlijk gebruik van scheermesjes. Gebruik je het scheermesje van iemand die besmet is dan is het risico aanwezig dat je zelf ook besmet raakt. Let daarom ook goed op dat de kapper schone mesjes en apparatuur gebruikt.
 • Het gezamenlijk gebruik van tandenborstels. Hoewel overdracht via speeksel niet mogelijk is kunnen tandenborstels wel besmet raken door bebloed tandvlees. Pas dus op met het gezamenlijk gebruik van tandenborstels.

Hepatitus B is onderdeel van de 10 meest voorkomende SOA’s in Nederland.

Gezond eten en leven bevordert het herstel

Zoals gezegd herstellen de meeste volwassen mensen van een acute Hepatitis-B besmetting. Om het herstel te bevorderen is gezond eten en leven cruciaal. Medicijnen zijn niet noodzakelijk in deze fase van het virus.

Het is belangrijk om geen alcohol te drinken. Alcohol werkt belastend voor de lever. Juist bij besmetting heeft de lever zoveel mogelijk rust nodig om te herstellen. Daarom is het ook belangrijk om tijdig en voldoende rust te nemen. Neem de klachten die je hebt serieus.

Wel is het nodig om periodiek een bloedonderzoek te laten uitvoeren. Dit is nodig om eventueel acuut leverfalen tijdig te signaleren.

Chronische Hepatitis kan met medicijnen worden geremd

Bij de chronische vorm is behandeling met medicijnen mogelijk. Dit verschilt per persoon en wordt bepaald door een specialist. De medicijnen remmen het virus af en in sommige gevallen verdwijnt het virus alsnog uit het lichaam. Er is nog geen behandeling die er voor zorgt dat het hepatitis virus uit het lichaam verdwijnt [3]

Hepatitis-B zelftest

Er zijn veel situaties waarin je onzeker kunt zijn of je al dan niet besmet bent met het Hepatitis B virus. Je hebt bijvoorbeeld last van vage klachten, onveilige seks gehad, of je hebt een nieuwe relatie en wilt stoppen met het condoom.

Of je besmet bent kan doormiddel van bloedonderzoek worden bepaald. Met het bloedonderzoek wordt vaak direct getest of de leverfuncties nog goed zijn. Voor het bloedonderzoek kun je het beste naar de huisarts of GGD gaan.

Ben je bang dat jij mogelijk besmet bent met een SOA en wil je niet direct naar de huisarts? Tegenwoordig kun je zelf op een discrete en betrouwbare manier testen of je besmet bent met de meest voorkomende SOA’s.

Met een SOA zelftest neem je thuis wat materiaal af. Dit materiaal stuur je vervolgens op. Een week later kun je de uitslag online opvragen. Niemand hoeft te weten dat jij een test hebt gedaan.

Het is verstandig om wel eerst goed de voor- en nadelen van een thuistest tegen elkaar af te wegen.

 

Terug naar het complete overzicht met aandoeningen.

 

Gehanteerde bronnen bij dit artikel over hepatitis B

 1. Het RIVM over hepatitis B. 
 2. Website soaaids.nl.
 3. Huidige wetenschappelijk status rondom Hepatitis B.

 

Dit artikel is voor het laatst gecontroleerd en bijgewerkt op 30 augustus 2019.

Geef een reactie