DNA test bestellen online verstandig?

Een DNA test bestellen online kan je veel informatie opleveren. We hebben allemaal wel eens van DNA gehoord. Maar wat is het nou precies? En wat kun je te weten komen aan de hand van jouw DNA? Er zijn verschillende redenen waarom je een DNA-test of DNA onderzoek zou willen laten doen. Het laten uitvoeren van een DNA-test wordt ook steeds toegankelijker en goedkoper gemaakt door het online aanbod. Hier kun je meer lezen over de mogelijkheden voor zo’n onderzoek.

 

Wat is DNA?

DNA zit in iedere cel van ieder lichaam, en in dit DNA ligt genetische informatie vastgelegd. DNA is een afkorting voor desoxyribonucleïnezuur, dit heet in het Engels desoxyribonucleic acid, vandaar de A aan het einde (bron #1).

In elke lichaamscel zitten 46 chromosomen en die chromosomen bestaan uit DNA. In het DNA liggen dan weer de genen. Dit alles bepaalt jouw eigenschappen. Het bevat, onder andere, informatie over jouw uiterlijk en gezondheid (bron #2).

Jouw genetische eigenschappen krijg je van je beide ouders, maar zijn afhankelijk van welk gen overheerst. Zodra je zelf kinderen krijgt geef je de genen van jou en je partner ook weer door. Het is duidelijk dat er in dit DNA dus veel belangrijke en interessante informatie is af te lezen (bron #3).

Hoe werkt een DNA-test?

Zodra er reden is om bij jou een onderzoek te doen dan zal de huisarts je doorverwijzen naar een klinisch geneticus. Deze arts is gespecialiseerd in erfelijkheid en kan jou voorlichting geven over het onderzoek en mogelijke uitslagen.

Het is goed om van tevoren alle voor- en nadelen af te wegen en goed te bedenken of je de uitslag echt wilt weten. Informatie over erfelijkheid kan een grote impact hebben op je leven.

Als je hebt besloten om het onderzoek te laten doen dan sta je bloed of speeksel af. Dit wordt opgestuurd naar een laboratorium en daar halen ze het DNA eruit om te onderzoeken. Zodra het resultaat bekend is krijg je dit persoonlijk te horen (bron #3).

Redenen om een DNA-test te doen

Er kunnen veel redenen zijn om een test uit te laten voeren. De meest voorkomende redenen zijn:

 • Onderzoeken wie de vader is van een kind.
 • Familie relatie testen.
 • Komt er een erfelijke ziekte in jouw familie voor? Is er een risico dat je deze ziekte kunt doorgeven?
 • Ben je samen met jouw partner drager van dezelfde ziekte? Kan deze ziekte worden doorgeven aan een toekomstig kind?
 • Heeft ons (ongeboren) kind een erfelijke ziekte?
 • Komt er in mijn familie een erfelijke ziekte voor?
 • Meer willen weten over jouw afkomst en dat van je voorouders.

De meeste redenen zijn medisch. Vooral de laatste reden is sterk in opkomst. Veel mensen willen uit nieuwsgierigheid weten waar hun voorouders vandaan komen en wie eventuele verwanten zijn (bron #4).

DNA test bestellen online

Een DNA test bestellen online is tegenwoordig niet meer zo moeilijk. Zoals gezegd willen veel mensen meer weten over hun historische achtergrond. Hier is dus geen noodzaak bij, maar dit is gewoon pure interesse. Dit wordt steeds gemakkelijker en goedkoper aangeboden online.

Als je op internet ‘DNA-test’ intoetst dan komen er meerdere mogelijkheden naar boven om een online DNA-test te bestellen. Deze aanbieders richten zich vooral op vaderschaps- en familierelatietesten alsmede op testen gericht op afkomst.

Voor belangrijke medische zaken is het van belang om gesprekken te voeren met specialisten en de tests aan een betrouwbare partij over te laten. De poliklinieken klinische genetica zijn goedgekeurd door de overheid en getest op kwaliteit. Commerciële aanbieders zijn dit niet.

Ook belangrijk om je te realiseren dat de online tests niet vergoed worden door de verzekering. Als je wordt doorverwezen via de huisarts dan kom je vaak wel in aanmerking voor vergoeding, als er een medische reden voor is.

Er zijn echter ook DNA-testen die betrouwbaar en veilig zijn en die direct online te bestellen zijn. Hieronder enkele voorbeelden:

Nutri-Gene DNA-analyse

De Nutri-Gene DNA-analyse geeft een uitgebreid en zeer nauwkeurig beeld van jouw persoonlijke gezondheidsprofiel. Op basis van deze analyse wordt duidelijk welke levensstijl het beste aansluit bij jouw lichaam.

Zo leer je welke sport het beste bij je past. Je krijgt inzicht de werking van jouw stofwisseling. Hoe reageert jouw lichaam op koolhydraten of eiwitten? Of bestaat er wellicht een aangeboren aanleg voor overgewicht. Aan welke vitaminen heeft jouw lichaam extra behoefte?

Naast een uitgebreide analyse krijg je op basis van de DNA test een persoonlijk voedings- en beweegadvies. Op deze manier ben je in staat om het optimale uit jouw lichaam te halen.

Combinatie DNA-analyse

De combinatie DNA-analyse bestaat uit de Nutri-Gene DNA-analyse aangevuld met erfelijkheids analyse. Dit betekent dat je naast voeding, beweging/sport en lifestyle ook informatie krijgt over je erfelijke aanleg voor bepaalde aandoeningen. Ook geeft de combinatie DNA-analyse inzicht op de reactie van jouw lichaam op bepaalde medicijnen.

Personal-Gene DNA-analyse

De Personal-Gene DNA-analyse geeft weer andere inzichten. Deze analyse laat vooral zien of jij extra risico’s loopt op het gebied van hart- en vaatziekten. Of wellicht andere aandoeningen zoals diabetes, Alzheimer, diverse vormen van kanker, staar, hartproblemen, etc. Ook laat de Personal-Gene DNA-analyse zien hoe je spierstructuur eruit ziet en hoe het staat met je geheugen.

Risico van DNA-onderzoek online bestellen

Er zijn nog veel vraagtekens rondom het online bestellen van DNA-onderzoek (bron #5). Naast het feit dat er kosten aan vastzitten kun je je natuurlijk afvragen hoe betrouwbaar zo’n onderzoek is. Het gaat hier om commercieel ingestelde aanbieders en niet om medisch specialisten.

Nu is het wel zo dat er bij onderzoek over afkomst niet enorm veel vanaf hangt. Dit wordt vaak als leuke wetenswaardigheid beschouwd. Soms wordt dit zelfs als een interessant verjaardagscadeautje aangeboden. Kortom: er hangen geen levens vanaf.

Als je het hebt over vaderschap testen en erfelijkheidsonderzoek dan kan de uitslag een grote impact hebben op iemands leven. Dit soort onderzoeken kunnen online met een druk op de knop worden aangevraagd. Zelfs zonder dat er verdere vragen hoeven te worden beantwoord. Niemand die je verdere voorlichting of uitleg geeft. De vraag is of je dit wilt.

Ook is het natuurlijk de vraag wat er verder met jouw DNA wordt gedaan. Je stuurt je speeksel ergens naartoe voor onderzoek, maar waar blijft dat daarna? Wat betreft privacy zitten hier veel vragen aan vast. Kom je in een databank terecht? En worden jouw gegevens mogelijk met anderen gedeeld? Dit risico geldt echter ook als je offline DNA testen aanvraagt en uitvoert.

Gelukkig leven we in Nederland. Zonder toestemming mag iemand (of een bedrijf) jouw gegevens niet verwerken. Dit recht is gelukkig vastgelegd in de privacywetgeving. In Nederland hebben we een toezichthouder (Autoriteit Persoonsgegevens) die hier streng op toeziet.

Opslag van materiaal in een biobank

Bij een biobank worden medische gegevens en lichaamsmateriaal opgeslagen. Dit is materiaal van patiënten en van vrijwilligers. Meestal betreft dit restmateriaal na een diagnose of behandeling. Materiaal dat vrijwillig is afgestaan.

Biobanken zijn belangrijk voor medisch onderzoek. Ze bewaren daar onder andere bloed, DNA materiaal, tumorweefsel en specifieke cellen.

Hiermee kan belangrijk onderzoek worden gedaan naar de oorzaken en het verloop van een ziekte en naar effecten van behandeling. Je moet vaak toestemming geven voor afnemen van dit materiaal. Als het om anoniem materiaal gaat dan hoeft dit niet. Je kunt dan wel bezwaar maken. Je hebt dus zelf inspraak in wat er met jouw materiaal gebeurt.

Terug naar het complete overzicht met aandoeningen.


Gebruikte bronnen bij dit artikel over DNA testen

 1. Wikipedia artikel over DNA
 2. Wikipedia artikel over Chromosoom
 3. Hoe werkt DNA onderzoek volgens het Erfocentrum
 4. Waarom DNA onderzoek volgens het Erfocentrum
 5. Vraagtekens rondom betrouwbaarheid online DNA onderzoek (radar.avrotros.nl)

 

Dit artikel is voor het laatst gecontroleerd en bijgewerkt op 17 juli 2019.

Geef een reactie