Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Dit wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Dit omdat suiker een belangrijke rol speelt in deze ziekte. Als je diabetes hebt dan is het lichaam niet meer in staat om de bloedsuiker te regelen en onder controle te houden zoals het zou moeten. Er zijn verschillende soorten diabetes, waarvan type 1 en type 2 het bekendst zijn. Lees verder om meer te weten te komen over de soorten, de symptomen en hoe diabetes invloed kan hebben op je leven.

Wat is diabetes?

Om beter te begrijpen wat diabetes is, is het belangrijk om te weten wat er precies gebeurt in het lichaam. Als je eet dan komt de glucose, of suiker, uit het eten in je bloed terecht. Het is niet goed als al die glucose in je bloed blijft zitten, dus je lichaam regelt zelf dat suiker uit je bloed gaat en naar lichaamscellen wordt afgevoerd.

Het stofje insuline zorgt ervoor dat de cellen worden geopend, en is dus erg belangrijk in dit proces. Op deze manier houdt het lichaam zelf de bloedsuiker onder controle. Bij diabeten is het lichaam niet in staat om dit te regelen zoals het zou moeten. Zij maken geen insuline aan, maken minder insuline aan, of het lichaam is minder gevoelig voor insuline.

Diabetes type 1

Van alle diabeten heeft ongeveer 10% type 1 en 90% type 2. Mensen met type 1 maken helemaal geen insuline aan. Het eigen afweersysteem maakt de cellen kapot die insuline aanmaken. Er blijft hierdoor te veel suiker in het bloed zitten en de bloedsuikerspiegel kan dus niet door het lichaam in balans worden gehouden. Dit kan op langere termijn schade veroorzaken en hier moet dus hulp bij worden geboden.

Type 1 ontstaat meestal al op jonge leeftijd, maar het is helaas nog niet heel duidelijk waardoor het ontstaat. Hier wordt wel veel onderzoek naar gedaan.

Diabetes type 2

Veruit het grootste aantal diabeten heeft dus type 2. Het werd nogal eens ouderdomssuiker genoemd, maar jonge mensen kunnen het ook krijgen. Bij dit type maakt het lichaam minder insuline aan, of het reageert minder op insuline.

Ook bij type 2 zijn de oorzaken nog niet heel duidelijk, maar het is wel bekend dat er factoren zijn die een rol spelen. Naast bij oudere mensen, komt het namelijk ook veel voor bij overgewicht of een ongezonde levensstijl.

Ongezonde voeding, te weinig lichaamsbeweging en roken kunnen, onder andere, van invloed zijn. Hoewel je diabetes echt niet altijd kunt voorkomen, kan het dus wel helpen om een ongezonde levensstijl aan te passen.

Symptomen van diabetes

De symptomen van diabetes type 1 en 2 zijn niet helemaal hetzelfde. De klachten zijn ook niet altijd even duidelijk. Dit zijn de meest gehoorde symptomen:

Type 1
– Veel dorst
– Vaak plassen
– Veel afvallen
– Moe en beroerd voelen
– Wazig zien

Type 2
– veel dorst, plassen en vermoeidheid (zie type 1)
– Oogklachten zoals wazig of slecht zien
– Wondjes en terugkomende infecties
– Kortademigheid

Type 1 wordt meestal sneller ontdekt dan type 2. De klachten bij type 2, zoals moe zijn, vallen vaak iets minder snel op omdat iedereen daar wel eens last van kan hebben. Bij type 1 voel je je vaak zo slecht dat je je eerder zult melden bij de huisarts.

Behandeling bij type 1

Bij diabetes type 1 moet je je lichaam een handje helpen door insuline toe te dienen. Je bepaalt meerdere keren per dag hoe je bloedsuikerspiegel ervoor staat en aan de hand daarvan bepaal je hoeveel insuline je moet toedienen. Dit gebeurt meestal via een insulinepen.

Dit is een soort dikke pen met een klein naaldje waarop je de dosis steeds kunt instellen. Na vaststelling van diabetes leer je al snel hoe je dit bij jezelf kunt inspuiten en omdat het deel wordt van je dagelijkse routine wen je hier ook vrij snel aan. Behalve een insulinepen kan dit ook worden gedaan door een insulinepompje. Dit kleine apparaatje geeft steeds kleine beetjes insuline af waardoor je bloedsuiker stabieler blijft.

De behandeling van diabetes type 2

Bij de behandeling van type 2 wordt er vaak begonnen met het geven van adviezen voor aanpassing van je levensstijl. Een gezondere voeding, meer lichaamsbeweging en misschien wel stoppen met roken kunnen worden voorgeschreven door de arts. Dit kan al veel doen voor je gezondheid. Vaak wordt dit ondersteund door medicijnen die de bloedsuiker verlagen [2].

Je kunt van de arts ook nog medicijnen krijgen voorgeschreven die de cholesterol en bloeddruk verlagen. Je ontkomt er soms echter niet aan om ook insuline te moeten spuiten, zoals bij type 1.

Inmiddels is bekend dat mensen met diabetes type 2 soms na aanpassing van hun leef- en eetgewoonten geen medicijnen meer hoeven te gebruiken. Heb je diabetes dan is het verstandig om jouw eet- en beweegpatronen eens te onderzoeken [2].

De volgende leefstijl-interventies kunnen bijdragen om de kans op diabetes type 2 te verkleinen en de symptomen te verminderen:

Of de klachten helemaal zullen verdwijnen is vooraf moeilijk te zeggen. Dit is onder andere afhankelijk van hoe lang je al diabetes type 2 patiƫnt bent. Ook de leeftijd speelt een rol. Het kan echter zeker geen kwaad om gezonder te gaan leven. Het heeft een positief effect op de hoeveelheid bloedsuiker en daarmee de kans op gezondheidscomplicaties.

De invloed van diabetes op je leven

Als diabetes bij je wordt vastgesteld dan kun je er vanuit gaan dat je leven gaat veranderen. Meestal heb je al even rondgelopen met ernstige of minder ernstige klachten. Je weet dus al een beetje wat diabetes doet met je lichaam, en je krijgt ook voorlichting over de gevolgen die het kan hebben op lange termijn.

Het is dus belangrijk om zo goed mogelijk de instructies te volgen die je krijgt van je arts. Het is ook belangrijk dat je gaat letten op je voeding, en met name je suikerinname. Je moet dagelijks, en meestal meerdere keren per dag, meten hoe hoog je bloedsuiker is. Soms moet je je ook in gezelschap even terugtrekken om insuline te spuiten. Het is niet altijd leuk om constant rekening te moeten houden met je ziekte, maar je weet ook dat je goed moet zorgen voor je eigen gezondheid.

Terug naar het complete overzicht met aandoeningen.

Gehanteerde bronnen bij dit artikel over diabetes type 1 en 2:

  1. https://www.diabetesfonds.nl/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5371247/

Dit artikel is voor het laatst gecontroleerd en bijgewerkt op 31 augustus 2019.

Geef een reactie