De antibiotica kuur werd lange tijd gezien als wondermiddel. Iedereen kent het en de meeste mensen hebben antibiotica wel eens gebruikt tegen een infectie. Tegenwoordig krijg je een antibiotica kuur niet meer zo snel voorgeschreven. Een antibioticakuur helpt vaak goed en snel. Het is echter niet goed om er te veel gebruik van te maken. Daarom is het belangrijk om te snappen hoe antibiotica werkt. 

Antibiotica en bacteriën

Als we het hebben over antibiotica dan hebben we het over medicijnen die bacteriën bestrijden. Bacteriën zijn zeer kleine organismen. Ze bestaan uit één cel. Deze cel is niet met het blote oog waarneembaar. [4]

Bacteriën zitten overal:

 • in ons huis
 • eten en
 • lichaam.

Veel van deze bacteriën zijn onschuldig, onschadelijk en soms zelfs nuttig voor ons. Denk bijvoorbeeld aan probiotica, die positief kunnen bijdragen aan de darmwerking [4].

Weer andere bacteriën kunnen infecties veroorzaken. Om deze bacteriële infecties te bestrijden heb je soms een antibioticum nodig. De antibiotica hebben een belangrijke rol gespeeld en al vele levens gered [4].

Wat veel mensen niet weten is dat antibiotica ook een belangrijke rol hebben gehad in de (door)ontwikkeling van medicijnen en operatieve ingrepen. Het heeft de levensverwachting wereldwijd aanzienlijk positief beïnvloed [3]. Een leuke filmpje over het ontstaan en de geschiedenis van antibiotica vind je onderaan dit artikel onder de bronvermelding [4].

Wanneer helpen antibiotica?

Antibiotica helpen tegen infecties die door bacteriën worden veroorzaakt. Er zijn veel verschillende soorten antibiotica. Dit komt doordat elke soort kuur weer tegen een ander soort bacterie werkt  [1].

Antibiotica helpen niet tegen infecties die door een virus worden veroorzaakt. Zo kunnen ze bijvoorbeeld wel helpen tegen een blaasontsteking, maar niet tegen de griep. Voor veel mensen is dit onderscheid niet altijd even duidelijk. Zo kunnen luchtweginfecties bijvoorbeeld worden veroorzaakt door zowel een bacterie als een virus. Een arts kan jou vertellen waar jouw infectie door wordt veroorzaakt en wat je er tegen kunt doen [1].

Antibiotica zijn effectief in de bestrijding van bacteriële infecties. Het helpt niet tegen infecties als gevolg van een virus. De arts kan aangeven waar een bepaalde infectie door veroorzaakt wordt. 

Wat is antibiotica resistentie?

Tegenwoordig zijn artsen vaak terughoudend met het voorschrijven van antibiotica. Dit heeft te maken met het feit dat een bacterie resistent kan worden voor een bepaald antibioticum. Resistent wil zeggen dat de bacterie niet langer gevoelig is voor een specifiek antibioticum. Dit betekent dat de bacterie op een andere manier moet worden bestreden [2,3].

Antibiotica werkt dan niet meer voor jou, maar ook niet voor andere patiënten. Het wordt op deze manier steeds lastiger om infecties door bepaalde bacteriën te behandelen. De kans op resistentie wordt groter naarmate er meer antibiotica worden gebruikt [2, 3].

Over de hele wereld worden deze medicijnen veel te veel en te onzorgvuldig gebruikt. In sommige landen is het zelfs mogelijk om het zonder recept te verkrijgen. Gelukkig worden er nog steeds nieuwe soorten antibiotica ontwikkeld, maar het is belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan. Dit is dan ook de reden dat artsen terughoudender zijn geworden met voorschrijven [2, 3].

Wanneer krijg je antibiotica voorgeschreven?

Een arts zal dit aan jou voorschrijven wanneer het echt niet meer anders kan. Een gezond lichaam heeft vaak zelf voldoende weerstand om een infectie tegen te gaan. Bij een gewone oorontsteking zal de huisarts dan ook vaak zeggen dat je gewoon moet uitzieken en het vanzelf over gaat [4].

Als jouw lichaam niet in staat is om uit zichzelf te genezen dan krijg je daar hulp bij. Bij sommige ernstige ziekten en infecties zijn antibiotica onmisbaar. Ernstige bacteriële infecties kunnen zich soms snel uitbreiden, het is dan belangrijk om snel op te treden [1, 4].

Bepaalde risicogroepen, zoals baby’s, ouderen en zieken, hebben vaak minder weerstand. Bij deze mensen zal een arts dan ook sneller ingrijpen en iets voorschrijven [1].

Hoe worden antibiotica toegediend?

Het bekende medicijn bestaat in veel verschillende vormen [1,2], zoals

 • tabletten
 • capsules
 • drankjes
 • druppels
 • injectie of
 • infuus.

Bij ziekenhuispatiënten zal dit vaak via een infuus worden toegediend, maar thuis maak je natuurlijk gebruik van een makkelijkere vorm.

Ook voor baby’s en kinderen wordt er rekening gehouden met de makkelijkste manier van innemen. Het is belangrijk dat je een kuur altijd afmaakt. Ook als je geen klachten meer hebt mag je nooit zomaar stoppen. Je hebt anders kans dat de bacteriën niet volledig zijn bestreden en dat de infectie blijft bestaan of terugkeert.

Gemiddeld duurt een kuur 5 tot 10 dagen, maar dit kan ook korter of langer zijn. In de bijsluiter staat altijd vermeld hoe en wanneer je jouw specifieke medicijn moet toedienen. Dit kan 1 of meerdere keren per dag zijn, voor, tijdens of na het eten [1,2].

Combinatie met andere geneesmiddelen

Antibiotica kunnen een effect hebben op de werking van sommige andere medicijnen, zoals een versterking of een vermindering. Let dus goed op zodra je meerdere medicijnen tegelijk gaat gebruiken.

Bij de apotheek kunnen ze jou hier informatie en advies over geven. Lees zelf ook altijd even de bijsluiter om goed op de hoogte te zijn van wat je inneemt. Ook vind je in de bijsluiter de inneem instructies en waar je eventueel nog meer op moet letten [1].

Bijwerkingen en nadelen van een antibiotica kuur

Net zoals bij de meeste geneesmiddelen is er ook bij een antibioticum een kleine kans op bijwerkingen. Sommige mensen krijgen last van maag- en darmklachten zoals diarree en misselijkheid. Je kunt ook overgevoelig of allergisch zijn voor bepaalde antibiotica, dit zie je dan vaak in huiduitslag, jeuk of koorts.

Neem dan altijd even contact op met je arts. Als je weet dat je overgevoelig bent, geef dit dan vooral even door bij je apotheek. Hier kunnen ze rekening mee houden bij het uitgeven van jouw medicijnen. Een ander nadeel van antibiotica is dat ze ook in de aanval kunnen gaan tegen de goede bacteriën in je lichaam. Hierdoor kunnen andere ziekteverwekkers juist meer kans krijgen.

Over het algemeen verdwijnen de bijwerkingen en nadelen zodra je stopt met de behandeling.

Antibioticakuur online bestellen

Een antibiotica kuur is in Nederland alleen op recept verkrijgbaar. Inmiddels kan dit ook helemaal online op een betrouwbare en veilige manier. Een arts beoordeelt jouw aanvraag voor de antibiotica kuur op basis van een medische vragenlijst.

Er zijn diverse soorten Antibiotica online te bestellen. Een volledig overzicht en meer informatie vind je via onderstaande knop. Ook kun je direct online een antibiotica kuur bestellen / aanvragen. Een arts beslist uiteindelijk of het gebruik in jou specifieke geval veilig en nuttig is.

Antibiotica kuur online bestellen

 

Terug naar het complete overzicht met aandoeningen.

 

Gebruikte bronnen bij dit artikel over antibiotica

 1. Apothekersinformatie over antibiotica.
 2. Het RIVM over antibiotica en antibiotica resistentie.
 3. De crisis rondom antibiotica resistentie.
 4. Digitale tentoonstelling over antibiotica en resistentie

 

Dit artikel is voor het laatst gecontroleerd en bijgewerkt op 14 augustus 2019.

Geef een reactie