Anti schimmel middelen zonder en met recept

Er zijn diverse anti schimmel middelen die worden gebruikt om schimmelinfecties te behandelen. Schimmel werende middelen komen voor in veel verschillende vormen. De duur van de behandeling hangt af van welk type schimmelinfectie je hebt. Ook is dit afhankelijk van hoe ernstig de infectie is en of je andere gezondheidsproblemen hebt zoals problemen met je immuunsysteem. Sommige behandelingskuren duren een paar dagen. Denk aan hierbij aan vaginale spruw. Andere behandeling kunnen tot wel acht weken duren. Denk bijvoorbeeld aan een ringworminfectie van de hoofdhuid.

De meest voorkomende schimmels

voetschimmelVeel soorten schimmelkiemen (schimmels) leven onschadelijk op onze huid. Sommige soorten schimmels kunnen echter goed gedijen en zich vermenigvuldigen op het oppervlak van het lichaam en veroorzaken infecties van de huid, nagels, mond of vagina.

De meest voorkomende schimmels die huidinfecties veroorzaken, zijn de tinea-groep schimmels. Bijvoorbeeld voetschimmel (tinea pedis) is een veel voorkomende schimmelinfectie van de tenen en voeten.

Tinea-infectie veroorzaakt ook ringworm (tinea corporis) en ringworm van de hoofdhuid (tinea-capitis). Het veroorzaakt ook veel schimmel nagelinfecties.

Een algemene schimmelinfectie van de mond en van de vagina wordt spruw genoemd. Dit wordt veroorzaakt door een overgroei van candida, een gist (een soort schimmel).

Kleine aantallen candida leven gewoonlijk onschadelijk op de huid. Bepaalde aandoeningen kunnen er echter toe leiden dat candida zich vermenigvuldigt en een infectie veroorzaakt. Candida is ook soms de oorzaak van een aantal schimmelinfecties.

De meest voorkomende schimmelinfecties zijn de candida en tinea. De tinea infecties zijn  infecties van de huid, tenen, voeten en nagels. Bij de candida variant moet je denken aan schimmelinfecties aan de mond en vagina. Ook wel spruw genoemd.

Schimmelinfecties in het lichaam

Schimmelinfecties van de huid, nagels, vagina en mond komen vrij vaak voor. Ze zijn zelden ernstig en verspreiden zich meestal niet dieper in het lichaam.

Er zijn echter ook schimmelinfecties in het lichaam zelf. Deze zijn vaak veel ernstiger. Mensen met een normaal werkend immuunsysteem hebben hier meestal geen last van. Toch kunnen schimmelinfecties van het hart, de longen, hersenen en andere organen som voorkomen. Deze inwendige schimmelinfecties kunnen ernstig en soms zelfs levensbedreigend zijn. In dit artikel behandelen we alleen de uitwendige schimmelinfecties en middelen daarbij.

Schimmelinfecties in het lichaam komen minder vaak voor. Ze zijn echter wel vaak gevaarlijker  dan de oppervlakkige schimmels. 

Wat zijn anti schimmel middelen en hoe werken ze?

Er zijn verschillende soorten anti-schimmel middelen. Ze worden verkocht in de vorm van: crèmes, sprays, oplossingen, tabletten die ontworpen zijn om in de vagina in te brengen (pessaria), shampoos, geneesmiddelen voor oraal gebruik en injecties te komen. De meeste werken door de celwand van de schimmel te beschadigen, waardoor de schimmel cel sterft.

Antischimmelcrèmes, vloeistoffen of sprays

Deze worden gebruikt voor de behandeling van schimmelinfecties van de huid, hoofdhuid en nagels. Ze omvatten clotrimazol, econazol, ketoconazol, miconazol, tioconazol, terbinafine en amorolfine. Ze worden verkocht onder verschillende merknamen. De meeste zijn zonder recept verkrijgbaar.

Schimmeldodende shampoo

Een shampoo die ketoconazol bevat, wordt soms gebruikt om hoofdhuidinfecties en bepaalde huidaandoeningen te behandelen.

Antischimmel-pessaria

Pessaria zijn tabletten die zijn ontworpen om in de vagina te plaatsen. Sommige antischimmelmiddelen worden gebruikt als pessarium voor de behandeling van vaginale spruw, zoals clotrimazol, econazol, miconazol en fenticonazol.

Anti-schimmelmiddelen die via de mond worden ingenomen

Miconazol is beschikbaar als een orale gel en nystatine als een vloeistof. Ze worden op de mond aangebracht. Ze worden gebruikt voor de behandeling van spruw (candida-infectie) van mond en keel.

Terbinafine, itraconazol, fluconazol, posaconazol en voriconazol zijn verkrijgbaar als tabletten die in het lichaam worden opgenomen. Ze worden gebruikt om verschillende schimmelinfecties te behandelen. De keuze is afhankelijk van het type infectie dat je hebt. De meest bekende is Fluconazol als middel tegen huidschimmel zoals ringworm en zwemmerseczeem. Deze schimmels veroorzaken veelal uitslag en een rode huid.

Mensen met nagelinfecties gebruiken vaak Terbinafine als behandeling tegen deze vorm van tinea schimmel.

Vrouwen met vaginale spruw gebruiken meestal Diflucan als een alternatief voor antischimmel-crème.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Lees altijd de bijsluiter van het medicijn voor een volledige lijst met waarschuwingen en mogelijke bijwerkingen.

Schimmeldodende crèmes, sprays, vloeistoffen en shampoos veroorzaken meestal geen bijwerkingen en zijn gemakkelijk te gebruiken. Af en toe krijgen sommige mensen een beetje jeuk, branderigheid of roodheid wanneer het antischimmelmiddel is aangebracht. Als dit ernstig is, moet je stoppen met het gebruik ervan.

Af en toe ontwikkelen sommige vrouwen irritatie rond de vagina na het aanbrengen van vaginale antischimmelproducten.

Orale anti schimmel middelen

De meest gebruikte varianten zijn terbinafine voor nagelinfecties, miconazol en nystatine voor orale spruw en Diflucan voor vaginale spruw. Deze veroorzaken meestal geen bijwerkingen. Bij een klein aantal mensen veroorzaken sommige antischimmelpreparaten leverproblemen of andere ernstige bijwerkingen.

Veel voorkomende bijwerkingen antischimmelmiddelen zijn (niet limitatief):

  • Terbinafine veroorzaakt soms buikpijn, verlies van eetlust, zich ziek voelen (misselijkheid), buikpijn, diarree, hoofdpijn, huiduitslag, smaakstoornissen en spier- of gewrichtspijnen.
  • Diflucan kan hoofdpijn, buikpijn, diarree, wind of huiduitslag veroorzaken.
  • Miconazol kan misselijkheid of misselijkheid (braken) of uitslag veroorzaken.
  • Nystatine kan pijn in de mond veroorzaken.

Anti schimmel middelen online bestellen

Er zijn veel verschillende antischimmel medicijnen op de markt, die veelal zonder recept te verkrijgen zijn. Vraag om advies bij een arts of apotheker welk middel het meest geschikt is bij de klachten die je ervaart. De bijwerkingen die voorkomen, zijn over het algemeen mild. Bij ernstige jeuk en huidirritatie moet je stoppen met het gebruik van het middel en wellicht een ander middel proberen.

Hieronder een overzicht van anti schimmel middelen voor de meest voorkomende schimmelinfecties. Beschouw de informatie als hulpmiddel en besef dat de (huis)arts je hierover het beste kan adviseren.

Huidschimmel, jeuk, pijn en zwellingen behandelen

Veel schimmelinfecties zijn te behandelen met Diflucan / Fluconazol. Denk hierbij zwemmerseczeem maar ook aan ringworm of infecties van de vagina, mond en keel (spruw). Zelfs nagelinfecties en infecties aan de organen zijn te behandelen met Fluconazol.

Hieronder kun je meer informatie vinden over de anti schimmel middelen of kun je direct online bestellen.

Anti-schimmel middelen online bestellen

Naast Fluconazol en Diflucan zijn er ook behandelingen die zich meer richten op specifieke infecties zoals die van de vagina.

Vaginale schimmelinfecties behandelen

Vaginale schimmel is niet gevaarlijk. Veel voorkomende klachten zijn jeuk en witte geurloze afscheiding. De klachten kunnen vanzelf overgaan. Gaat het niet vanzelf dan zijn er diverse anti schimmel middelen voorhanden. Ook als je snel van de klachten af wilt zijn dit handige middelen.

Behandeling vaginale schimmel met crème

Er zijn antischimmel middelen die op recept verkrijgbaar zijn in de vorm van crèmes. Het meest bekende voorbeeld is Gyno Daktarin (Miconazole Nitrate). Gyno Daktarin is specifiek ontwikkeld om vaginale schimmel tegen te gaan. Het is beschikbaar als crème dat makkelijk is aan te brengen en een snelle werking kent. Ook voor klachten (jeuk/pijn) buiten de vagina  is dit een goed middel. Ook voor mannen met een schimmel rondom de geslachtsdelen kan Daktarin een goede behandeloptie zijn.

Gynodaktarin kopen online

 

Behandeling vaginale schimmel met capsules

Om vaginale schimmel met capsules te behandelen wordt vaak Diflucan voorgeschreven. Dit medicijn is effectief tegen schimmel en makkelijk in te nemen. Veel vrouwen vinden een creme niet handig waardoor men kiest voor Diflucan.

Dyflucan kopen online

 

Ringworm behandelen

Ringworm kenmerkt zich door rode cirkels of zilveren rondjes op de huid. In het midden van deze cirkels bevindt zich een gezond stukje huid. Deze specifieke schimmelvorm is te behandelen met Daktarin. Dit medicijn is verkrijgbaar in de vorm van creme of poeder. Hieronder vind je meer informatie over deze behandeling.

Daktarin kopen online

 

Kalknagels behandelen

Mensen met een dikke en meestal geel verkleurde nagel hebben last van een kalknagel. Een kalknagel kan pijnlijk zijn maar is doorgaans goed te behandelen. Met onderstaande knop vind je twee behandelingen die effectief zijn tegen kalknagels. Beide behandelingen bestaan uit tabletten die eenvoudig in te nemen zijn.

Kalknagels behandelen

 

 

 

Geef een reactie