Afvallen met shakes

Shakes kun je gebruiken voor verschillende doeleinden. Zo kun je shakes gebruiken om af te vallen of het lichaam sneller te laten herstellen na een zware fysieke inspanning. Ook kun je shakes gebruiken om je gezondheid te verbeteren. Dit artikel gaat over afvallen met shakes. Je leest precies welke mogelijkheden er zijn zodat je zelf een keuze kunt maken of afvallen met shakes voor jou een oplossing kan zijn of juist niet.

Waarom afvallen met shakes, hoe werkt dat?

Afvallen met shakes is feitelijk heel simpel. Je vervangt een reguliere maaltijd of snack door een shake. Het gevolg is dat je heel weinig calorieën binnenkrijgt terwijl je wel een vol gevoel hebt. Hierdoor ontstaat er al snel een calorisch tekort.

Dit betekent dat je minder calorieën hebt ingenomen dan het lichaam verbrandt. Het gevolg is dat je gaat afvallen (bron #1, bron #2).

Er zijn dan ook bijna geen mensen te vinden die geen resultaten hebben geboekt door afvallen met shakes. Zo blijkt uit onderzoek dat afvallen met maaltijdvervangers tot de effectieve afslankmethoden wordt gerekend (bron #1, bron #2).

Ik hoor je denken: dit is te mooi om waar te zijn, er moet vast een keerzijde aan zitten? Nou hieronder lees je welke nadelen er aan afvallen met shakes verbonden zijn.

Afvallen met shakes nadelen

Er zijn twee belangrijke nadelen aan afvallen met shakes verboden:

 • Afvallen met shakes kan ongezond zijn. Dit komt doordat shakes vaak weinig voedingsstoffen bevatten zoals vitamines, mineralen en vezels. Als je maaltijden gaat vervangen krijg je deze voedingsstoffen ook niet op een andere manier binnen. Het gevolg is dat je belangrijke voedingsstoffen gaat missen en dit is niet gezond.
 • Stoppen met de shakes kan leiden tot het gevreesde jojo effect. Stop je met de shakes en heb je niets verandert aan je eet- en leefgewoonten dan kun je er op wachten dat de kilo’s er weer aan gaan komen. Er is namelijk niets verandert ten opzichte van de periode voordat je de shakes hebt gebruikt.

Ook blijkt dat afvallen met shakes/maaltijdvervangers niet per definitie betekent dat iemand ook slank blijft. Het is geen bewezen middel om op een gezond gewicht te blijven (bron #1). Daarom geven de onderzoekers ook aan dat verder onderzoek nodig is naar succesvolle manieren voor “maintenance of weight loss” of te wel het onderhouden van een gezond gewicht.

Nadelen van afvallen met shakes voorkomen

Gelukkig kun je beide nadelen zo veel mogelijk voorkomen. Hoe je dat kunt gaan doen ga je nu lezen.

Het feit dat shakes niet altijd alle ingrediënten bevatten kun je niet veranderen. Het is daarom verstandig om niet elke maaltijd door een shake te vervangen. Eet naast de shakes vooral gezond en gevarieerd. Start met het vervangen van tussendoortjes door een shake. Voor de zekerheid kun je extra vitamines en mineralen innemen. Deze zijn in de supermarkt, bij de drogist of online te krijgen.

Voor mineralen geldt dat de volgende het meest belangrijk zijn voor een goede gezondheid: Natrium, kalium, calcium, ijzer, fluor en jodium. Vitamines worden onderscheiden in A t/m E en K. Voor volwassenen zijn vooral de vitamines A t/m E van belang.

Het gevreesde jojo effect kan voorkomen worden door al tijdens het gebruik van de shakes te werken aan een gezonder eetpatroon. Verandering gaat niet vanzelf of van de een op de andere dag. Dit heeft echt veel tijd nodig. Het blijkt dat het van belang is om structureel minder calorieën te gaan eten (bron #1). Dit helpt om op een gezond gewicht te blijven.

Ook kan het helpen om shakes wat langer te blijven gebruiken. Het is namelijk onderzocht dat het gebruik van shakes voor een langere tijd het risico op allerlei ziekten kan verlagen (bron #3)

Verandering van oude gewoontes is ontzettend moeilijk.  Bijna altijd krijg je te maken met een terugslag. Herken deze op tijd en trek direct aan de noodrem. Dit kan door weer even terug te vallen op de shakes en in de tussentijd weer de focus op gezonde voeding te leggen. Ook kun je professionele hulp inschakelen of kiezen voor producten met een goede begeleiding van de gewenste gedragsverandering.

Afvallen met shakes voordelen

Afvallen met shakes kent ook zo zijn voordelen. De belangrijkste voordelen zijn (bron #1):

 • Een afgemeten hoeveelheid calorieën
 • Gegarandeerd snel afvallen
 • Makkelijk vol te houden
 • Shakes zijn snel te bereiden
 • Ideaal te combineren met druk gezinsleven
 • Goedkope manier van afvallen

Wat mij betreft bestaat ten onrechte het beeld dat afvallen met shakes duur is. Een shake kost omgerekend tussen de € 1,20 (weightcare & dieet pro) en € 2,70 (modifast). Er zit een behoorlijk prijsverschil in de shakes terwijl de kwaliteit niet veel verschilt. Wel zitten er in de Weightcare shakes relatief veel suikers ten opzichte van de Dieet Pro shakes. De kosten van een maaltijd spaar je met de shakes uit zodat je qua prijs ongeveer evenveel kwijt bent (of zelfs goedkoper) dan wanneer je een gewone maaltijd eet.

Shakes kopen of zelf maken?

Shakes hoeven niet duur te zijn zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Kies je voor gemak dan is het logisch om shakes te kopen. Zelf maken kan overigens ook en je vindt op internet diverse recepten om zelf shakes te maken.

Populaire shakes om af te vallen

Er zijn een aantal bekende shakes verkrijgbaar waarvan je vast wel eens gehoord hebt. Denk aan merken zoals:

 • WeightCare
 • Dieet Pro
 • Herbalife
 • Modifast
 • Atkins

Wat betreft kwaliteit doen de shakes elkaar niet zoveel als springen de shakes van dieet pro er echt uit wat betreft hoeveelheid suiker. Dieet pro shakes bevatten slechts 0,8 gram suiker en dit is veel lager dan WeightCare die wel 26,3 gram suiker bevat. Qua prijs en kwaliteit zijn de shakes van Dieet Pro het meest gunstig. Een dieet pro shake kost zonder korting zo’n € 1,36 per shake terwijl WeightCare € 1,10 per shake kost.

Belangrijk om op te merken is dat het gebruik van shakes alleen niet voldoende is. Er is verandering van eetpatroon noodzakelijk om voor goed af te rekenen met overgewicht. De gratis recepten van Dieet Pro kunnen jou daarbij goed op weg helpen.

Een andere tip is om de dag met een goed en gezond ontbijt te beginnen. In het ontbijt leg je de basis voor een gezonde en voedzame dag.

Wil je geen shakes gebruiken dan is Xenical kopen een alternatief.

 


Gebruikte bronnen bij dit artikel over afvallen met shakes

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4061651/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20222968/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11707555/

Dit artikel is voor het laatst gecontroleerd en bijgewerkt op 20 februari 2020.

Geef een reactie