Aantal rokers daalt door anti rook maatregelen

Je mag bijna nergens meer roken en de prijzen van sigaretten rijzen inmiddels de pan uit. Er zijn diverse maatregelen getroffen om het roken tegen te gaan. Deze maatregelen lijken effect te hebben gezien de dalende trend in het aantal rokers. 

Aantal rokers daalt significant

Het CBS laat zien dat het aantal volwassenen dat rookt significant is afgenomen vanaf 1990 t/m 2017. Rookte in 1990 nog circa 35% van de volwassenen, inmiddels is dit percentage gedaald naar 22,9%. Zowel mannen als vrouwen zijn minder gaan roken [1].

Deze trend is ook specifiek onderzocht voor scholieren. Zo daalde het aantal dagelijkse rokers onder scholieren van 13,4% in 1990 naar 2,1% in 2017.

Trendbreuk is weer omgebogen

Eerder nog waren er verontrustende berichten dat het aantal rokers weer zou zijn gestegen [2, 3]. Dit betrof echter een trendbreuk die plaatsvond tussen 2012 en 2015. Het CBS becijfert dat 25% van de Nederlanders boven de 24 jaar regelmatig rookt. Wat opvalt is dat het percentage jonge volwassenen (leeftijd tussen de 18 en 24 jaar) dat rook gestegen is naar 36% in de periode 2014-2015. Dit is voor het eerst sinds 2001 dat het aantal jongvolwassen rokers weer is gestegen. Hiermee komt een einde aan de dalende trend die was ingezet. Zo daalde het percentage jong volwassen rokers van 42% in 2001 tot 32% in 2013.

De oorzaak voor de stijging is destijds niet genoemd. Mogelijk dat de andere manier van enquêteren hier ook een rol in speelt. Hieronder is een diagram opgenomen met de cijfers over de periode 2014-2015.

aantal rokers stijgt ondanks overheidsmaatregelen

Als we wat verder in de cijfers duiken dan blijkt dat het percentage rokers ook afhangt van de herkomst van de respondent. Zo blijkt dat 25,7% van de autochtonen in 2015 wel eens rookt en dat dit percentage voor autochtonen zo rond de 28,5% ligt.

Ook kan er onderscheid worden gemaakt naar opleidingsniveau. Zo is het percentage rokers onder hoger opgeleiden lager dan bij lager opgeleiden.

Antirookbeleid van de overheid

De overheid voert een anti-rook beleid. Ook de overheid is bekend met de cijfers en het is dan ook niet zo verwonderlijk dat men zicht richt op de jongeren uit de 1e en 2e klas van het vmbo. Het percentage van deze jongeren dat gaat roken is namelijk het hoogst. Maar wat doet de overheid precies om het roken onder jongeren te ontmoedigen?

Rookvrije scholen

Het blijkt dat jongeren vaak met roken beginnen op het middelbare onderwijs. Het schoolplein is vaak de plek waar voor het eerst een sigaret wordt opgestoken. Daarom stimuleert de overheid de zogenaamde rookvrije scholen. Dit zijn scholen waar ook buiten op de schoolpleinen niet gerookt mag worden.

Scholen met een rookvrij terrein kunnen een gezonde school vignet aanvragen. Hiermee kan men zich onderscheiden van andere scholen. Vanaf 2020 is het voor scholen zelfs verplicht om een rookvrij schoolterrein te hebben.

Overige anti-rook beleid maatregelen

Andere bekend voorbeeld van het anti-rookbeleid van de overheid is de campagne “NIX18”. Naast dat het anti-rookbeleid zich richt op jongeren zijn er ook maatregelen met een breder effect. Denk het algehele rookverbod in de horeca en openbare ruimte. De verwachting is dat het huidige rookverbod steeds verder zal worden uitgebreid.

 

Wat kun je doen om te stoppen met roken?

De anti rookmaatregelen lijken dus geen effect te hebben en dat is best zorgelijk. Roken is erg verslavend en zwaar ongezond. Eenmaal verslaafd blijkt het lastig om te stoppen met roken. Maar wat kun je doen om te stoppen met roken?

Stoppen op eigen kracht is het eerste wat je kunt proberen. Het blijkt dat de cold turkey stoppen met roken methode het beste werkt.

Lukt dit niet dan kun je op zoek gaan naar hulpmiddelen. Denk hierbij een nicotinepleisters en nicotinetabletten. Het effect van deze hulpmiddelen is echter niet heel groot. Verwacht er dus geen wonderen van.

Vind je het moeilijk om de gewoonte van het roken te doorbreken dan kan de e-sigaret een oplossing zijn. De e-sigaret is overigen geen gezond alternatief voor de sigaret. Zo wordt het niet aangeraden om met de e-sigaret te beginnen als je niet rookt. Helemaal niet roken is nog altijd het meest verstandig.

Lukt er helemaal niets meer dan zijn er ook medicijnen om te stoppen met roken. Medicijnen die wereldwijd worden ingezet en waarvan de effectiviteit is bewezen zijn Champix en Zyban.

Gebruikte bronnen bij dit artikel:

  1. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/roken/cijfers-context/trends#node-trend-roken-volwassenen
  2. https://zorgnu.avrotros.nl/nieuws/item/aantal-jonge-rokers-is-gestegen/
  3. https://www.nji.nl/nl/Databank/Cijfers-over-Jeugd-en-Opvoeding/Cijfers-per-onderwerp/Cijfers-per-onderwerp-Roken

Dit artikel is voor het laatst gecontroleerd en bijgewerkt op 23 februari 2020.

Geef een reactie