De 10 meest voorkomende gevolgen van stoppen met roken

In dit artikel lees je de 10 meest voorkomende gevolgen van stoppen met roken. Wist je dat de eerste gevolgen al na ongeveer 20 minuten merkbaar zijn?

1: Al na 20 minuten een dalende hartslag

Door de nicotine hebben rokers gemiddeld een hogere hartslag dan niet-rokers. Dit komt doordat nicotine het zenuwstelsel prikkelt.

Het roken van een sigaret met nicotine zorgt er voor dat jou hartslag voor ongeveer 20 minuten omhoog gaat. Na 20 minuten is dit effect uitgewerkt en slaat je hart weer in een normaal ritme.

2: Al na 20 minuten een lagere bloeddruk

De nicotine in een sigaret zorgt er voor dat je bloedvaten vrijwel direct vernauwen. Dit vernauwende effect verdwijnt zo ongeveer 20 minuten nadat je een sigaret hebt gerookt.

Doordat de bloedvaten minder nauw worden daalt de bloeddruk. Het bloed stroomt weer makkelijker door het lichaam. Sommige mensen merken dit soms aan prikkelende vingers en tenen.

3: Minder hoesten

Sigaretten bevatten teer. Een eigenschap van teer in de longen is dat je gaat hoesten. Het is moeilijk aan te geven hoe snel je dit gaat merken. Meestal is je rokershoest na een maand wel verdwenen.

Goed om te weten is dat na het stoppen met roken jou lichaam 12 uur nodig heeft om alle koolmonoxide uit je lichaam af te voeren. Oud longweefsel wordt vervangen door nieuwe weefsel. Dit kan er toe leiden dat je meer begint te hoesten. Dit kan tot wel 24 uur na de laatste sigaret duren. Door te hoesten help je de longen schoon te maken en kunnen slijm en afvalstoffen beter worden afgevoerd.

4: Ruik- en proeforganen functioneren beter

Ruiken en proeven gaat beter als je niet meer rookt. Dit effect is meestal na zo’n 2 dagen goed merkbaar. Heerlijk om de geur van verse koffie en lekker eten eindelijk eens goed te ruiken. Vooral als je erg lang gerookt hebt kan er een wereld voor je opengaan.

5: Heldere stem

Door het roken wordt je stem donker en onzuiver. Stoppen met roken heeft daarom direct effect en zorgt voor een meer heldere stem.

6: Betere conditie + gezondere uitstraling

Al na drie dagen kun je een positief effect op jou conditie ervaren. Het eerste dat stoppers merken is dat ze meer energie krijgen. Dit kan komen doordat je longen zich ontspannen. Dit zorgt er voor dat ademhalen veel makkelijker gaat en er energie overblijft voor andere (leuke) dingen.

Meer energie heeft ook een positief effect op je huid en uitstraling. Je bloedsomloop is verbeterd en je lichaam krijgt daardoor meer voedingsstoffen. Dit zie je terug, meestal al ruim binnen de 12 weken!

Onze huid heeft ongeveer 15 jaar nodig om geheel te herstellen van de gevolgen van het roken.

7: Lagere kans op hart- en vaatziekten

Stop je met roken voor dat je 50 jaar bent dan is het risico om te overlijden aan de gevolgen van roken gehalveerd.

Rokers hebben een hogere kans op een hartaanval. De kans op een hartaanval is 50% lager (t.o.v. een roker) nadat je een jaar gestopt bent met roken. Na 15 jaar gestopt te zijn met roken is het risico op een hartaanval even groot als mensen die nooit gerookt hebben.

8: Lagere kans op longkanker

De kans op longkanker daalt met 50% nadat je 1 jaar gestopt bent. Je loopt helemaal geen verhoogd risico meer op longkanker nadat je 5 jaar gestopt bent met roken. Dit komt doordat jou lichaam ongeveer 5 jaar nodig heeft om de ongezonde lichaamscellen te vervangen door een gezonde versie.

Niet alleen de kans op longkanker wordt verlaagd. Je longen functioneren ook beter als je niet meer rookt. Al na een aantal maanden (3-9) ga je merken dat de longinhoud aanzienlijk verbeterd is. Dit kan tot wel 10% schelen ten opzichte van de periode dat je nog rookte.

9: Lagere kans op een beroerte

Niet rokers hebben een lagere kans op een beroerte. Het duurt minimaal 5 jaar nadat je gestopt bent met roken voordat de kans op een beroerte gelijk is aan die van een niet-roker. Afhankelijk van je lichamelijke toestand kan het zelfs tot 15 jaar duren. Stop daarom zo snel mogelijk met roken.

10: Financieel sta je sterker

Jaarlijks geven rokers in NL met z’n allen ongeveer 3,6 miljard euro uit aan rookwaren. De ervaring leert dat stoppen met roken je al snel honderd euro per maand bespaart. Dit is toch zo’n € 1.200 op jaarbasis. Zeker de moeite waard zou ik zeggen.

Een tip is om deze 100 euro standaard apart te zetten. Beloon je zelf door leuke dingen te doen van het geld dat je bespaart hebt door te stoppen. Dit kan motiverend werken, zeker als je het inzichtelijk maakt.

Hulpmiddelen bij het stoppen met roken

Hoewel de voordelen van stoppen met roken evident zijn blijft het voor de rokers ontzettend moeilijk om nee te zeggen tegen een sigaret. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en wat je allemaal al hebt geprobeerd zijn er meerdere opties mogelijk om te stoppen.

Uiteraard is stoppen op eigen kracht een van de eerste dingen die je kunt proberen. Heb je alles al geprobeerd maar heeft niets gewerkt en ben je wel gemotiveerd? Wellicht dat de Champix medicatie voor jou een oplossing kan zijn.

 

Geef een reactie

4 comments

 1. Anoniem

  Met nummer3 en nummer4 ben ik het wel eens, maar voor de rest is het lariekoek. Ik ben nu vijf maanden geleden gestopt en de bloeddruk is alleen maar gestegen, de conditie verbeterd niet en 6 kilo zwaarder geworden (er op gelet dat ik niet extra ben gaan snoepen of eten). Conclusie : ?
  Naar mijn mening en ervaring voel ik me nu nog beroerder als in de tijd dat ik nog rookte.

 2. Anoniem

  Goedemiddag hoestende lezers, Acu-punctuur, pleisters en zelfs twee keer de Champix methode mochten niet baten bij het stoppen. Nu na 50 jaar raak ik de sigaret, al 2 maanden, niet meer aan.Door te luisteren naar mijn hevige gehoest, het moment dat je bijna stikt, deed mij van het een op het andere moment beseffen dat het genoeg was geweest. Natuurlijk denk ik nog wel eens aan mijn saffie maar het verschil tussen wel en niet-roken is zo groot dat ik mij niet kan voorstellen er ooit nog aan te beginnen. Afgezien van het financiele plaatje,( 40 Marlboro`s per dag)! Ik wens U allen een prettige zomer.

 3. Anoniem

  Ik ben bang dat de duur een nep sigaret toch schadelijk kan zijn

 4. Anoniem

  Ik ben bang dat op de duur een nep sigaret toch schadelijk kan zijn