10 anti snurk tips

10 anti snurk tips

Structureel snurken is ontzettend vervelend. Niet alleen voor jezelf maar ook voor een eventuele partner. Het kan je onzeker maken over jezelf. Soms zelfs zo erg dat mensen geen relatie durven aan te gaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede en simpele oplossingen om snurk gedrag tegen te gaan. Soms lukt het ook door wat eenvoudige anti snurk tips en trucs toe te passen.

Anti snurk tips #1: Zorg voor een juiste slaaphouding

Snurken ontstaat vaak als gevolg van een vernauwing in het luchtkanaal. Dit komt het vaakst voor als je op de rug slaapt. Daarvoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen.

In je slaap verslappen de spieren. Dit geldt ook voor je tong. Slapen op de rug zorgt er voor dat de tong naar achteren komt te liggen. Hierdoor wordt de luchtweg deels afgesloten.

Als dit een oorzaak is voor jouw snurk gedrag dan kun je eens proberen om op de zij te gaan slapen. Daardoor komt de tong niet zover naar voren te liggen en is de kans groot dat je makkelijk gaat ademen [1].

Anti snurk tips #2: Geïrriteerde keelholte behandelen

Als de keelholte geïrriteerd is gaat het ademen moeilijker. Dit kan resulteren in snurkgeluiden. Snurken als gevolg van een geïrriteerde keelholte is vaak niet structureel. Immers de irritatie zal in de meeste gevallen vanzelf verdwijnen [2].

Heb je echter vaak last van een geïrriteerde keelholte dan is het verstandig om hier direct wat aan te doen. Pak de oorzaak van het probleem aan. Meestal ligt de oorzaak in een verminderde weerstand. Gezonde voeding is de basis voor een gezond en fit lichaam. Dit kan bijvoorbeeld door eiwitrijke voeding te eten en te minderen in het aantal suikers.

Heb je in de tussentijd veel pijn en helpt niets om deze pijn te verlichten dan kunnen pijnstillers zoals tramadol uitkomst bieden.

Het kan ook helpen om slik- en tong oefeningen te doen [2].

Anti snurk tips #3: Vergrote keelamandelen aanpakken

Vergrote keelamandelen zorgen er eveneens voor dat de luchtwegen worden geblokkeerd. Er kan simpelweg minder makkelijk lucht naar binnen dan wanneer je normale keelamandelen hebt [3].

Via de huisarts kun je laten controleren of jouw keelamandelen misschien vergroot zijn. Om vergrote keelamandelen tegen te gaan worden vaak medicijnen voorgeschreven. Helpt dit niet of niet genoeg dan kunnen vergrote keel- en neusamandelen worden verwijderd [3].

Anti snurk tips #4: Verstopte neus vrijmaken

Ademen doe je via meerdere wegen. Naast de mond en luchtpijp is ook de neus een belangrijk orgaan om te kunnen ademen. Een verstopte neus kan het ademen heel moeilijk maken. Dit kan leiden tot snurkgeluiden [1].

De meest effectieve manier om een verstopte neus weer vrij te maken is om neusspray te gebruiken.

Anti snurk tips #5: Afvallen

Circa 50% van de Nederlanders heft last van overgewicht. Een serieus probleem en ook één van de hoofdoorzaken van snurkgedrag. Dit komt doordat het vet er voor zorgt dat de luchtwegen minder goed openstaan (bron #1).

Afvallen is lastig en meestal kun je daarom wel wat hulp gebruiken. Een van de manieren om snel en gezond af te vallen is het afvallen met shakes of het gebruik van een snel afvallen dieet.

Ook is het verstandig om voorzichtig te zijn met alcohol. Het is namelijk aangetoond dat alcohol leidt tot snurken [1].

Anti snurk tips #6: Stoppen met roken

Roken is ongezond en zorgt voor irritatie van de luchtwegen. Door de irritatie ga je moeilijker ademen wat kan leiden tot snurkgedrag. Stoppen met roken is net als overgewicht een van de belangrijkste oorzaken voor snurken [1].

Heb je moeite om te stoppen met roken lees dan hier het artikel over Champix als medicijn om te stoppen.

Anti snurk tips #7: Geboren snurkers

Soms moet je ook gewoon accepteren dat snurken bij jouw leven hoort. Er zijn namelijk zogenaamde ‘geboren snurkers’. Dit zin mensen die bijvoorbeeld een slappe huig en/of slap gehemelte hebben. Dit is vaak een aangeboren afwijking waar je niet veel aan kunt doen.

Ook kan het zijn dat het gebruik van bepaalde medicijnen leidt tot snurken [1].

Accepteer dit en zoek naar alternatieve oplossingen. Lees hieronder op welke manier een snurkbeugel jouw mogelijk verder kan helpen.

Anti snurk tips #8: Bespreek snurkgedrag met de huisarts

Komt je niet van het snurkgedrag af bespreek dit dan eens met de huisarts. Dit geldt ook in de situatie dat je zwanger bent. De combinatie snurken en zwanger zijn kan namelijk vervelende gevolgen hebben voor u en uw kind [4].

Zo kan snurken in combinatie met zwangerschap leiden tot een zwangerschapsvergiftiging als gevolg van een verhoogde bloeddruk. Door de hogere bloeddruk bestaat de kans dat bepaalde organen niet meer helemaal correct werken. Neem dan altijd direct contact op met de huisarts.

Anti snurk tips #9: Allergie behandelen

Vooral als je vaak last hebt van een verstopte neus of geïrriteerde luchtwegen kan het zinvol zijn om een allergietest uit te voeren. Op deze manier kun je er achter komen of jij ergens allergisch voor bent. Meestal kun je best veel doen om de allergische reacties te voorkomen of verminderen.

Anti snurk tips #10: Gebruik een snurkbeugel

Lukt het niet om van jouw snurkgedrag verlost te raken dan kan een snurkbeugel uitkomst bieden (bron #1). De techniek van de snurkbeugel is tegenwoordig zo ver doorontwikkeld dat het snurkgedrag vrijwel altijd zal verdwijnen.

Ook is het dragen van een snurkbeugel als gevolg van de doorontwikkelde techniek geen straf meer. De betere snurkbeugels kun je helemaal op jouw persoonlijke situatie afstemmen voor een optimaal comfort.

De SFA snurkbeugel van Sleeppro is momenteel een van de beste (zo niet de beste) snurkbeugels die er te krijgen zijn. Er zijn veel tevreden gebruikers van deze snurkbeugel in zowel binnen- als buitenland.

Gebruikte bronnen bij dit artikel met anti snurk tips

  1. https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/snoring-solutions
  2. https://www.mdedge.com/chestphysician/article/102780/sleep-medicine/oropharyngeal-exercises-significantly-cuts-snoring
  3. https://www.bmc.org/otolaryngology/treatments/nose/treatment-options-adults-snoring
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3893487/

Dit artikel is voor het laatst gecontroleerd en bijgewerkt op 23 februari 2020.

Geef een reactie